Radicová: Helyes döntés volt a görög kölcsön elutasítása

Görögország most még rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor, a görögök nem takarékoskodtak eléggé, ami azt mutatja, egy éve helyes döntés volt, hogy Szlovákia elutasította a görög kölcsönt – mondta Iveta Radičová kormányfő Brüsszelben. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtök este kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójukon az első munkaülést a gazdasági kérdéseknek szentelték, és e témakörön belül külön állásfoglalást fogadtak el a válságos pénzügyi helyzetbe került Görögországról.

A szlovák miniszterelnök az első ülést követően kijelentette, helyes döntés volt, hogy Szlovákia tavaly elutasította, hogy hozzájáruljon a Görögországnak nyújtandó hitelhez. Emiatt korábban sokan bírálták Pozsonyt.

„Szlovákia jól döntött. A görögök semmilyen reális megtakarítást nem hajtottak végre. Mindazon intézkedések, amelyeket meghoztak, talán a jövőben jelentenek majd megtakarítást. Görögország nem vezetett be lényeges szerkezeti reformokat, ezért most új programot kell bemutatnia“ – nyilatkozta Radičová csütörtökön este.A szlovák miniszterelnök rámutatott, ma méginkább nyilvánvaló, hogy az euróövezetben elkerülhetetlen az egyértelmű szabályok betartása, a költségvetés konszolidációja és a reformok.

Hangsúlyozta, Szlovákia készen áll arra, hogy segítsen Görögországnak a reformok kidolgozásában. A kormányfő kifejtette, korántsem csak Görögországról van szó, olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák, hogy más országokban megismétlődjön a görög forgatókönyv.

Az átfogó görög reformprogram napokon belüli véglegesítését várja az EU

Az Európai Unió azt várja Görögországtól, hogy napokon belül véglegesítse azt az átfogó reformprogramot, amelyben megállapodtak az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), valamint hogy az athéni parlament fogadja el a pénzügyi stratégia és a privatizáció kulcsfontosságú törvényeit.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői éjjel közzétett állásfoglalásukban leszögezik, az átfogó görög reformprogram és a szükséges törvények elfogadása képezheti az alapját egyfelől annak, hogy az euróövezet országai az IMF-fel együtt kidolgozzák az új pénzügyi támogatási program feltételrendszerét, másfelől annak is, hogy Athén időben hozzájusson azokhoz a pénzekhez, amelyekre szüksége van júliusban esedékes pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez.

Az uniós országok vezetői egyetértettek abban, hogy a Görögország által igényelt pótlólagos támogatást a hivatalos források mellett magánforrásokból is finanszírozzák. Ezért támogatják azt az elképzelést, hogy önkéntes alapon a magánszektor is vegyen részt a görög adósság finanszírozásában. Az eurózóna vezetői azzal a feladattal bízták meg pénzügyminisztereiket, hogy a még nyitott kérdéseket rendezzék, tegyék lehetővé már július elején a döntéshozatalt.

Bumm.sk

Friss hírek