Haldoklik a házasság intézménye

Papa, mama, gyerekek, kertes ház – így él képzeletünkben az átlagos amerikai család. Tévedés, írja az Economist. A házasság intézménye ugyanis aggasztó állapotban van Amerikában – derül ki a tavalyi népszámlálás nemrég nyilvánosságra hozott adataiból. A cenzus szerint a háztartások mindössze 45 százalékában élnek összeházasodott párok, és az összes amerikai államban gyorsabban nő az össze nem házasodott, gyerek nélküli vagy elvált személyekből álló háztartások aránya, mint az összeházasodott párokból álló háztartásoké. Mára csupán a háztartások ötöde áll összeházasodott és gyerek(ek)et vállaló párokból.

Ez a folyamat gazdasági szempontból is aggasztó. A Brookings Institution egyik elemzője szerint a kevesebb házasság kevesebb jövedelmet és nagyobb szegénységet jelent. Jó hír ugyanakkor, hogy a válások aránya 1980 óta stabilan csökken. A felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikaiak 11 százaléka válik például csak el a házasság első tíz évében. Az egész lakosságnál ez az arány 37 százalék. A trend ezen a téren is egyértelmű: minél magasabb végzettséged van, annál nagyobb az esélye, hogy megházasodsz, és hogy stabil lesz a házasságod. Ez pedig azt is jelenti, hogy a gyereke(i)d jobb anyagi körülmények között nőnek majd fel. 

Hettyey András

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »