Megmérgezheti az orosz-amerikai viszonyt egy amerikai cirkáló

Grúz vizeken állomásozik az Egyesült Államok USS. Monterey nevű cirkálója – adta hírül a Russia Today. A hadihajó június 20-án, baráti látogatásra érkezett Batumi kikötőjébe, és előreláthatóan holnap, június 23-án távozik. Moszkva ugyanakkor konstruktívabb hozzáállást kért Washingtontól a fekete-tengeri biztonság fenntartása kapcsán, mivel már korábban aggodalmát fejezte ki az akadozó európai rakétavédelmi-pajzsról szóló tárgyalások miatt. A Monterey ennek a rendszernek a szerves részét képezi. 

Oroszország bírálta az amerikai viselkedést, valamint aggasztónak találja az ország déli szárnya felé irányuló felderítési műveleteket. Hozzátették, hogy egy „távirányítású rakétákkal és Aegis rendszerrel felszerelt cirkáló folyamatos manőverezése a fekete-tengeri térségben egyre több komoly kérdést vet fel”. 

Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata szerint a Batumiban dokkoló cirkáló demonstratív, és nem segíti elő a régió stabilitását. A grúz vezetés ugyanis annak a jeleként értékelheti, hogy Washington jóváhagyja az ország Abháziával, illetve Dél-Oszétiával szemben fennálló törekvéseit. Kijelentették továbbá azt is, hogy az ilyen és ehhez hasonló manőverek nem tesznek jót az orosz-amerikai kapcsolatoknak sem.

Orbán Kinga

Friss hírek