Százmilliárdokat loptak a hivatalnokok

A Kínai Központi Bank jelentése szerint több ezer korrupt kínai kormányhivatalnok jutott törvénytelenül 120 milliárd dollárnál (22,7 ezer milliárd forint) nagyobb mennyiségű pénzösszeghez, amit a tengerentúlra, főként az Egyesült Államokba csempésztek – írja a BBC.

16 és 18 ezer közötti azon tisztviselők és állami alkalmazottak száma, akik az 1990-es évektől 2008-ig külföldre menekítették az illegálisan megszerzett, nagyjából 800 milliárd jüannyi pénzt. A Központi Bank honlapján múlt héten nyilvánosságra hozott, de azóta eltávolított beszámoló szerint a hivatalnokok főleg offshore bankszámlák és ingatlanbefektetések útján csempészték ki az összeget Kínából, de akadt olyan is, aki a pénzt egyszerűen bőröndbe rejtve sétált át az ország határán. A lopást újonnan alapított, külföldi magáncégeknek küldött tranzakciókkal próbálták törvényesnek feltüntetni.

A magasabb pozícióban lévő tisztviselők főleg az Egyesült Államokba, Kanadába illetve Ausztráliába, míg mások Oroszországba és Thaiföldre próbálták kimenteni a pénzt. Voltak olyanok is, akik Afrikában, Latin-Amerikában vagy Kelet-Európában, kisebb országokban parkoltatták a lopott vagyonukat, amíg a nyugatra csempészéshez szükséges dokumentumokat beszerezték.

A Kínai Kommunista Pártnak (KKP) egyelőre nem sikerült felszámolnia a párton belüli lopásokat, hűtlen kezeléseket és megvesztegetéseket, amik továbbra is jogos alapot nyújtanak a kínai nép elégedetlenségéhez. A jelenség komoly veszélyt jelent a KKP legitimációjára nézve, amire a beszámoló is utalást tesz: „a korrupció szigorú büntetése és hatékony megelőzése döntő tényező a Párt támogatottsága szempontjából. Ez egy olyan kulcsfontosságú feladat, amit a Pártnak muszáj megfelelően kezelnie.”

Peragovics Tamás

Friss hírek