Bocsánatot kért a Sógornak odaszóló román EP-képviselő

Levélben kért bocsánatot Jerzy Buzektől, az Európai Parlament elnökétől a szociáldemokrata (PSD) Ioan Enciu -írja a Krónika, aki a múlt héten, az EP egyik szakbizottsági ülésén azt mondta Sógor Csaba EP-képviselőnek: „Hé, beszélj magyarul!”.

„Teljes mértékben támogatom a magyar nyelv használatát az EP-ben folyó munka során, nagyra értékelem a magyar nyelvet és a magyar népet. Örömmel mondhatom, hogy EP-beli legjobb barátaim közül néhányan magyar nemzetiségűek, Sógor úr pedig egyike ezeknek. Az úgynevezett incidens tisztán baráti jellegű volt” – írja Ioan Enciu a Jerzy Buzekhez intézett levelében, amelyben bocsánatot kér a történtekért.

Enciu hangsúlyozza: nem soviniszta, ellenkezőleg: támogatja a sokszínűséget és a kisebbségek jogait, szerinte ezt bizonyítja egész EP-beli tevékenysége. Mint arról tájékoztattunk, Ioan Enciu szerdán, az EP állampolgári jogok, bel-és igazságügy szakbizottságának ülésén román nyelven rákiáltott a magyarul felszólaló Sógor Csabára: „Hé, beszélj románul!”.

Sógor Csaba az incidens miatt panaszt tett Jerzy Buzek EP-elnöknél. Sógor emlékezteti Buzeket, hogy az EU hivatalos nyelvének számító magyar nyelv használatának joga nem először sérül az EP-ben, holott az európai törvényhozás elvileg a legmeszszebbmenő nyelvi szabadságjogokat biztosítja valamennyi uniós intézmény közül.

Krónika.ro

Friss hírek