A Washington Post is Székelyföldről ír

Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt és Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét idézi a Washington Post Románia új regionális felosztásával kapcsolatban.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt és Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét idézi a Washington Post Románia új regionális felosztásával kapcsolatban. Az amerikai lap szerint Kelemen Hunor határozottan kijelentette, hogy ha szétdarabolják a Székelyföldet, a székelyek kivonulnak tüntetni.

Kelemen a Mediafax hírügynökségnek elmondta: amikor ’68-ban Ceauşescu végrehajtotta az adminisztratív-területi reformot, a székelyek kivonultak az utcára; ha ismét megkísérelik felszabdalni a magyar közösséget, ismét ki fognak vonulni. Ez egy békés, demokratikus módja a véleménynyilvánításnak.

Tamás Sándor kijelentette: „az első fázisban békésen tiltakozunk, aztán meglátjuk” – idézi a Washington Post. A legnagyobb kormánypárt, a Liberális-Demokrata Párt (PDL) Hargita, Kovászna és Maros megyét egyazon adminisztratív régióba sorolná Fehér, Szeben és Brassó megyével, ellentétben az RMDSZ javaslatával, amely önálló régióként képzeli el a három székelyföldi megyét.

A feszültségek akár a kormánykoalíció felbomlásához is vezethetnek, Kelemen Hunor szerint a kormány elveszítheti a parlamenti többséget, ha az RMDSZ beleegyezése nélkül véghez viszi a tervét – írja a Washington Post.

Manna.ro

Friss hírek