Magyarok-szlovének határon innen és túl

Tartalmasnak és eredményesnek ítélte meg mind a magyar, mind a szlovén fél a június 15-én, szerdán Budapesten megtartott XII. Kisebbségi Vegyes bizottsági ülést. A közös együttműködési megállapodás is már a közeljövő tervei között szerepel.

Répási Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a nyitott légkörű tárgyalások segítettek abban, hogy sok kényes kérdést is megtárgyalhasson a két fél. A politikus emlékeztetett: Szlovénia a kezdetektől elkötelezett a kisebbségek ügyét illetően, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint, hogy hazánk elsőként velük kötötte meg a kisebbségi egyezményt.

Répás Zsuzsanna, a Szlovén Köztársaság kormánya Határon túli és a Diaszpórában Élő Szlovénok Hivatalának vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: mind a Szlovéniában élő magyarok, mind a hazánkban élő szlovének közössége parányi, ezért fokozottan vannak kitéve a fogyatkozás veszélyének. Leszögezte, hogy mindkét kisebbségnek segítségre van szüksége a megmaradáshoz. A mostani tárgyalásokon – fűzte hozzá a helyettes államtitkár – éppen ilyen megoldások születtek.

Boris Jesih államtitkár kijelentette: sikerült a legkomolyabbb problémákat is megoldani, hiszen “partnerre találtunk a magyarokban” – fogalmazott.

A Szlovén Köztársaság kormánya Határon túli és a Diaszpórában Élő Szlovénok Hivatalának vezetője kiemelte, köztudott, hogy a szlovének igen érzékenyek a határokon kívülre szorult nemzettársaikkal kapcsolatban, a közvélemény “sohasem teljesen elégedett” a helyzetükkel. Mindemellett – mondta – az összes problémát nem lehetséges egyszerre megoldani, folyamatos párbeszédre van szükség. Az az út, amelyen most járunk – szögezte le – jó és előre mutató, a közeljövőben együttműködési megállapodást fogunk aláírni.

Újságírói kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár leszögezte: “egyértelmű kormányzati szándék irányul” a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti közút megépítésére. Kifejtette, hogy a projekt egyelőre a tervezési fázisban van, és rendezni kell az építés megkezdéséhez szükséges földterületek tulajdonviszonyait, az erre való forrás pedig rendelkezésre áll. Elmondta továbbá, hogy a teljes építés költsége mintegy 500 millió forintot tesz majd ki.

Boris Jesih államtitkár a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség “Hidak” című tévéműsorával kapcsolatban – szintén kérdésre válaszolva – leszögezte: az marad az állami televízió programján.

Répás Zsuzsanna újságírók előtt elmondta, hogy a Szlovéniában élő magyar és a Magyarországon élő szlovén kisebbség egyaránt kis közösségnek számítanak, ezért különösen fontos, hogy megtalálják megmaradásuk segítésének módját. Kiemelte, hogy a tárgyalások nyitott légkörben folytak, és gratulált szlovén partnerének országa megalakulásának közelgő 20. évfordulója alkalmából. Felidézte, hogy Szlovénia a kezdetektől elkötelezett a kisebbségek védelmére, és az első volt, amellyel kisebbségvédelmi szerződést kötött Magyarország.

kultfutar

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »