Pünkösd után, fesztiválok előtt

Pünkösd ünneplésével lezárult az idei húsvéti idő, miközben a soros magyar EU-elnökséghez kapcsolódó kulturális programok is már a végefelé járnak. Eközben a felvidéki magyar könyvtárak és a székelység is új lehetőséget kapott a könyvekben rejlő tudás és nevelés népszerűsítésére.

Ifjúsági Néptánc és Népművészeti Együttesek Találkozója

Pünkösd vasárnapján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében Mezőgecse adott otthont az Ifjúsági Néptánc és Népművészeti Együttesek Találkozójának. Az első alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen a megye ifjú néptáncosai és népművészei gyűltek össze Császlóctól Aknaszlatináig, hogy ízelítőt nyújtsanak kulturális értékeink egy szegmenséből, amely Kárpátalja határain túl is ismertté és elismertté teszi hagyományőrző csoportjaikat.

Magyarország világörökséggé tenné a Házsongárdi temetőt

A magyar kormány javaslatot kíván tenni arra, hogy a Házsongárdi temető Románia UNESCO-listájára kerüljön – ezt Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes válaszolta egy hozzá intézett írásbeli kérdésre.

A parlament honlapján közzétett dokumentum szerint a jobbikos Szávay István felvetésére kiemelte: mivel a Házsongárdi temetőben található sírhelyek és egyéb kegyeleti helyek kiemelkedő történelmi és kulturális jelentőségűek, a magyar kormány a román fél számára javaslatot kíván tenni, hogy a Házsongárdi temető Románia UNESCO-listájára kerüljön. Mivel azonban az UNESCO által biztosított védelmi rendszer abból indul ki, hogy minden állam érdeke, hogy a területén található kulturális értékeket meg őrizze, nem teszi lehetővé azt, hogy egy másik állam ebbe a folyamatba beavatkozzon. Ennek értelmében a nemzeti kisebbséghez tartozó kulturális érdekek védelmében beavatkozásra nem biztosit lehetőséget az egyezmény – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Önálló intézetekbe szervezik át a magyar oktatást a Babes-Bolyai Tudományegyetemen

Önálló, a román megfelelőivel egyenlő státusú és hatáskörű intézetekbe fog szerveződni a

magyar nyelvű oktatás a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) – nyilatkozta csütörtökön Magyari Tivadar, az egyetem rektorhelyettese, aki egyben a magyar tagozat felelőse. A rektorhelyettes azt követően nyilatkozott, hogy hónapok óta zajlik az új romániai felsőoktatási törvény alkalmazásához szükséges átszervezés a magyar nyelven több ezer diáknak oktatást biztosító kolozsvári intézményben.

Az új oktatási törvény értelmében megszűnnek a jelenlegi tanszékek, és helyüket úgynevezett intézetek veszik át, amelyekből minden karon több is alakul az oktatás nyelve szerint-írja a kronika.ro internetes hírpotál.

Márai-program elsőként a Felvidéken

Június 16-án értesített nyolc szlovákiai könyvtárat a Márai-program lebonyolítója arról a tényről, hogy az idei első körben ők élhetnek kedvezményezettként a könyvvásárlási lehetőséggel. Az Érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár, a Füleki Városi Könyvtár, a Galántai könyvtár, az Ipolysági Városi Könyvtár, a Királyhelmeci Városi Könyvtár, a komáromi Szinnyei József Könyvtár, illetve a Szepsi Városi Könyvtár 800 000 Ft értékben, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Humán Tudományok Karán működő hungarisztika tanszék pedig a megítélt 500 000 Ft értékben az előírt szabályok betartása szerinti könyvrendeléssel bővíthetik könyvállományukat.

Készül a székelység történetét bemutató tankönyv

Szép számban összegyűlt székelyföldi történelem szakos tanároknak, iskolaigazgatóknak és más érintett szakembereknek mutatták be, és vitatták meg velük a székelység történelméről készülő alternatív tankönyvet annak kezdeményezői és szerzői június 15-én a csíkszeredai megyeházán.

Az új tanévtől már a most készülő, A székelység története című alternatív tankönyv lehet az alapja a VI-VII. osztályos diákok által heti egy órában választható tantárgynak. Az új tankönyv elkészítését Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte, és együttműködésben valósul meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és Kovászna Megye Tanácsával. Szerzői Hargita és Kovászna megyei szakemberek, Ferencz Salamon Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő általános koordinálásával és Dr. Hermann Gusztáv Mihály történész tudományos szakirányításával.

Az RMDSZ által sikerült elérnünk, hogy olyan új oktatási törvény legyen, amely szerint a napi tananyag egynegyede a helyi tanrend szerint alakítható, és szeretnénk, ha pedagógusaink felvállalnák, hogy itt Székelyföldön a székelység története legyen az egyik ilyen tananyag- adta hírul az erdely.ma.

Eurimages: Közel félmillió euró magyar filmeknek és forgalmazóknak

Összesen 466.922 euróval (125 millió forinttal) támogat magyar filmeket és forgalmazókat az Eurimages. Az Európa Tanács filmalapja valamennyi magyar érdekeltségű pályázatot támogatta. Az Eurimages Igazgató Tanácsa múlt heti helsinki ülésén döntött az európai koprodukcióknak és forgalmazóknak juttatható támogatásokról, ezen belül kaptak a magyar pályázók mintegy félmillió eurós támogatást – közölte Bereczki Csaba, az Eurimages magyar képviselője, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatója.

Ajánló – Kezdődik a kisvárdai seregszemle

Pénteken kezdődött a 23. alkalommal megszervezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, ahol a határon túli magyar színházak előadásait tekintheti meg az anyaországi közönség, mely idén június 17–25. között kerül megrendezésre az aktuális évad legjobb előadásaiból. A seregszemlén három ország tizenkilenc színésztársulata lép színpadra. Erdélyből szinte valamennyi magyar színház szerepel. Pénteken A velencei kalmár című szentgyörgyi produkcióval kezdődött a seregszemle.

Ghymes koncert Dunaszerdahelyen az EU-elnökség jegyében

A magyar EU-elnökség jegyében rendezik meg a Ghymes dunaszerdahelyi koncertjét június 19-én 20 órától a Szent István téren, amelyre a belépés ingyenes.

Papp Gergely

Friss hírek