Meghátrált a brit kormány az NHS reformjától

Az eredetitől gyökeresen eltérő egészségügyi reformjavaslatot kell készítenie David Cameron kormányának az érdekképviseletek heves tiltakozása miatt. A miniszterelnök azonban továbbra is a közszolgálati rendszer radikális reformját helyezi előtérbe.

A több hete húzódó egészségügyi rendszer (NHS) reformjáról szóló vita után a kormány kénytelen volt visszavonulni terveitől, elsősorban a szakma és a betegeket képviselő érdekcsoportok heves tiltakozása miatt. Andrew Lansley egészségügyi miniszter mintegy 150 ponton lesz kénytelen módosítani az éltala legfontosabbnak ítélt intézkedéseken. A politikus a liberális The Independentnek adott interjújában a meghátrálást azzal magyarázta, hogy a törvényjavaslat túl sok bizonytalanságot okozott az egészségügyi dolgozók körében. 

A meghátrálást követően David Cameron miniszterelnök a közszolgálati rendszer átalakításának következő fázisát terjszti elő a napokban. Sajtóértesülések szerint a kormány radikálisan változtatna a gyermekeket, a betegeket és az időseket szolgáló ellátórendszereken.A Sunday Times úgy tudja, hogy a kabinet az öngondoskodást és a személyes felelősségvállalás erősítését helyezné előtérbe úgy, hogy az érintett állampolgárok úgynevezett „saját költségvetéssel” (personal budget) rendelkezve vásárolhatnák meg a (köz)szolgáltatásokat. 

A már régóta várt közszolgálati reform első verzióját a hét folyamán kapják kézhez a brit kormány miniszterei, a végső terveket pedig a július végéig dolgozza ki hozza nyilvánosságra a kormány. A sajtóban azonban a javaslat néhány eleme már napvilágot látott. Mindezekből egyértelműen kitűnik, hogy a konzervatív-liberális kormány prioritása a polgárok öngondoskodás felé való terelése lesz a következő években. Így például az idősek saját döntésük alapján személyre szabhatnák a számukra elérhető szolgáltatásokat, csakúgy, mint a krónikus betegek, akik szintén maguk választhatnának az egészségügyi állapotukat javító kezelések közül. Mindemellett a kormány az iskolaválasztás lehetőségét is kiszélesítené a speciális szükségletű gyermekeket nevelő szülők számára.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »