Portugália: kis kormány, meglepetésekkel

A héten létrejött koalíciós megállapodás értelmében minden eddiginél kisebb kormány alakul a napokban Portugáliában, Brüsszelből érkező pénzügyminiszterrel, az iskolakötelezettségi korhatár emelését ellenző oktatási miniszterrel és az államadóssági plafon bevezetését célzó alkotmánymódosítási tervekkel.

Teljesülni látszik a portugál parlamenti választásokon győztes jobboldal takarékos kormányzásra vonatkozó első választási ígérete: a jobbközép PSD és a konzervatív CDS-PP napokban felálló koalíciós kormányában mindössze 11 miniszter kap helyet, öttel kevesebb, mint amennyivel a leköszönő szocialista kormány működött. A tárcavezetők átlagéletkora is az eddigi legalacsonyabbra, 47 évre csökken.

Pedro Passos Coelho kijelölt miniszterelnök négy független szakembert hívott meg kormányába: az új pénzügyminiszter, Vítor Gaspar eddig José Manuel Barroso szakmai tanácsadójaként dolgozott Brüsszelben, de külföldről hazaérkező professzor fogja irányítani az összevont Gazdasági és Munkaügyi Minisztériumot is. Nagy meglepetésre, de egyértelmű üzenettel az egészségügyi tárca élére egy egészségügyben nem jártas gazdasági szakember kerül, míg az Oktatási és Tudományügyi Minisztériumot olyan egyetemi tanár vezeti majd, aki korábban kifejtette, hogy ha ő dönthetne a kérdésben, akkor leállítaná az iskolakötelezettség korhatárának emelését, és először arra összpontosítana, hogy az alsóbb évfolyamokon megfelelő színvonalú legyen az oktatás.

Az új portugál kormány külügyminisztere a kisebbik kormánypárt, a CDS-PP elnöke, Paulo Portas lesz. A Kulturális Minisztérium megszűnik; a területért ezután a miniszterelnöki hivatalon belül államtitkár felel majd. A rekordidő alatt felálló kabinet már kedden délben hivatalba lép.

A rövid, de intenzív tárgyalássorozatot követően megszületett koalíciós megállapodás szerint a kormány – a pénzügyi mentőcsomag feltételéül szabott intézkedéseken túlmenően – a politikai és az igazságügyi rendszer egészének megreformálására készül, emellett az alkotmányban korlátozná az államadósság mértékét.

A kijelölt miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy kormánya ki fogja tölteni mandátumát, szemben az eddigi koalíciós kormányokkal, amelyek egyike sem ért meg négy évet. Passos Coelho emellett leszögezte, hogy nem fogja kifogásként használni azt az érvet, hogy nehéz örökséget kapott.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek