Egyre nehezebb helyzetbe kerül a jegybank

Nehéz helyzetben kell június végén döntenie a kötvényprogram sorsáról az amerikai jegybanknak, hiszen egyre több jel jön a gazdaságból, hogy az ösztönzők kifutását követően sem válik önjáróvá az USA növekedése, sőt kifejezetten egy erőteljesebb befékeződés előszele érződik.

Márpedig valamilyen irány mellett le kell tennie a voksukat a jegybankároknak, akár újabb likviditásserkentés mellett, akár a meglévő rendkívüli intézkedések lassú kifutása mellett, az bizonyos, hogy a piac számára iránymutató lesz.

A dilemmát súlyosbítja, hogy a gazdasági hangulatot mérő legfontosabb indikátorok rendre borúsabb képet vetítenek előre. Tegnap az aktivitást mérő jövőbeli üzleti várakozásokat kifejező Philadelphia Fed beszerzési menedzserindexe mutatott váratlan meredek visszaesést az előző hónaphoz és a piaci várakozásokhoz képest is. Májusban 3.9 pontos volt a mutató, amit júniusra feljebb, 7.0 pont köré vártak a gazdasági szereplők, de a tényleges adat -7.7 pont lett. A negatív tartományba csúszó indikátor (amely valamennyi szegmensben ide esett vissza) viszont már konkrétan a gazdasági lassulásra utal.

A negatív folyamatokra figyelmeztetett a Moody’s is. A hitelminősítő szerint a munkaerő- és ingatlanpiaci folyamatok megnehezítik a gazdasági kilábalást, ugyanis ha a jelzálog kamatok ismét emelkedni kezdenek, akkor tovább fog nőni a hitelüket törleszteni képtelenek aránya.

Márpedig a kötvényprogram kifutásával valószínűsíthető a hozamemelkedés, és a hosszú lejáratú (tipikusan jelzálog) kamatok emelkedése is. Ezt elméletben tompíthatná a kormányzat költségvetési intézkedésekkel, például a lakáshitelesek kamattámogatásával, vagy ingatlanhitelek adókedvezményével, de erre nincs túl sok esély, hiszen az amerikai büdzsé csapni való állapotban van, és így is döcögősen halad a rendbetétele. Újabb ösztönzők tehát a fiskális oldalról sem várhatóak. Mindezen kockázatok még csak lassan kezdenek realizálódni a piaci szereplők körében, de nem elképzelhetetlen, ha az utóbbi hetek negatív folyamatai valóban kibontakoznak a gazdaságban, annak egy erőteljes kijózanodás lesz a hatása.

A Fed kommunikációja alapján az látszik valószínűnek, hogy újabb kötvényprogramot (QE3) nem indítanak júliusban, viszont a vártnál lassabban engedik az előzőek hatásának kifutását, vagyis, a ca 3000 milliárd dollárra duzzadt Fed mérlegfőösszeget jó ideig fenntarthatják.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »