Friss hírek

„Beszóltak” Sógor Csabának az EP-ben

„Hé, beszélj románul!” – kiáltott rá román nyelven Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselőre kollégája, a román szociáldemokrata Ioan Enciu szerdán, az EP Állampolgári jogok, bel-és igazságügyi szakbizottságának ülésén.

A Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteki híradása szerint a szakbizottság szerdai ülésen Ioan Enciu román szocialista képviselő mikrofon nélkül, de hangosan rákiáltott: „Bai, vorbeste romaneste!”, azaz „Hé, beszélj románul!”.

A bizottsági ülést vezető elnök, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus elnézést kért Sógor Csabától, hozzátéve, hogy az EP-ben senkinek sem kell mentegetőznie nyelvhasználata miatt. Ebből ügyet csakis magyar–román vonatkozásban tapasztalt – fűzte hozzá.

Az erdélyi magyar képviselő a viszontválasz jogán – immár mikrofonnal – tisztázta a hallgatóság számára az ügyet. Ezen kívül írásos panasszal kíván Jerzy Buzek EP-házelnökhöz fordulni.

„Megengedhetetlen, hogy a legmesszebbmenő nyelvi szabadságot biztosító európai intézményben súlyos ügyrendi vétségnek számító, etikátlan módon kísérelje meg valaki képviselőtársának elhallgattatását” – nyilatkozta Sógor Csaba az Új Magyar Szó és a Krónika híradása szerint.

A szakbizottság ülésén egyébként az Európai Unió soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter – számoltak be az elnökség tevékenységéről. A magyar miniszterek beszámolója szerint a kitűzött főbb célokat sikerült teljesíteni, és több igazságügyi kérdésben fontos eredményt elérni.

MTI

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »