Katasztrófa Japánban: rekordmagasba ugrott a sugárzás

Minden eddiginél magasabb sugárzási értéket mértek a Fukusima-1 erőmű egyik reaktorépületében. Két munkás a megengedettnél nagyobb sugárzást kapott, és kezdenek megtelni a radioaktív víz tárolására használt átmeneti tartályok is. Mindeközben Kan Naoto miniszterelnök lemondási ígérete ellenére tovább éleződik az ország belpolitikai megosztottsága.

A Fukusima-1 erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) vállalat szombati bejelentése szerint óránkénti 4000 millisievertes sugárzást mértek a létesítmény egyes reaktorépületének levegőjében – jelentette a Kyodo hírügynökség. A pénteki nap folyamán egy robot által mért adat az eddigi legmagasabb sugárzási érték a márciusi baleset óta. A cég tájékoztatása szerint valószínűleg azért ugrott meg a sugárzás az épületben, mert gőz szabadult ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik csövéből. A TEPCO szakemberei úgy vélik, hogy az épület alatt elhelyezkedő kamrában gyülemlett fel a reaktorból elfolyt, erősen szennyezett víz, így minden bizonnyal az innen felszabaduló vízgőz okozta a magas sugárzást. A vállalat bejelentése alapján nem terveztek munkásokat küldeni az érintett helyiségekbe, de kiemelt figyelemmel követik a fejleményeket.

A csődközelben lévő TEPCO korábban elismerte, hogy az erőmű 1–3-as reaktoraiban részlegesen leolvadtak a fűtőelemek, a sugárzó olvadék pedig jelenleg a nyomás alatt lévő reaktortartályok alján helyezkedik el. Ezen két bejelentés alapján valószínűtlennek tűnik, hogy a cég tartani tudja majd az április közepén kihirdetett ütemtervét, melyben júliusra ígérte a hűtőrendszerek újraindítását, december–január magasságára pedig a megsérült reaktorok biztonságos leállítását.

Mindeközben a cég pénteken arról is beszámolt, hogy két munkása a törvényileg engedélyezettnél nagyobb mennyiségű sugárdózist kapott. A japán radiológiai intézet vizsgálata szerint a két dolgozó 210–580, illetve 200–570 millisievert közti sugárzásnak lett kitéve, ugyanakkor egyelőre nem jelentkeztek rajtuk „problémás tünetek” – írta a Japan Times. A japán törvények értelmében az atomenergiai dolgozók normális körülmények mellett évi maximum 50 millisievertes dózist kaphatnak, míg vészhelyzetben ez az érték korábban 100 millisievert volt, melyet a kormány a fukusimai baleset miatt 250 millisievertre emelt. Az átlagos éves háttérsugárzás értéke nagyjából egy millisievert. A két munkást a TEPCO a – márciusi természeti katasztrófát baleset nélkül átvészelt – Fukusima-2 erőműbe helyezte át.

Ezzel párhuzamosan a hétvégén a sugárszennyezett víz tárolására alkalmas tartályok érkeznek az erőműhez, miután a TEPCO félelmei szerint az átmeneti tárolók június 20-ára megtelhetnek. A cég több száz tankot rendelt, melyeket augusztus végéig folyamatosan szállítanak majd a helyszínre, teljes kapacitásuk 40000 tonna körül lesz.

Politikai perpatvar

A nukleáris problémák mellett az ország belpolitikai viszonyai sem látszanak rendeződni, még annak ellenére sem, hogy a – már a természeti katasztrófát és a fukusimai balesetet megelőzően is – sokat támadott Kan Naoto miniszterelnök a héten bejelentette lemondását. Csütörtök este Kan egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy akkor mond majd le, amikor sikerül biztonságosan leállítani a Fukusima-1 erőmű összes reaktorát, ez ugyanakkor a fentiek fényében akár jövő tavaszig is eltarthat. Ezzel szemben az ellenzék, illetve Kan párton belüli ellenlábasai úgy számolnak, hogy a kormányfő egy hónapon belül távozik.

Kan elődje és párttársa, Hatojama Jukio úgy nyilatkozott, hogy keddi megbeszélésükön a kormányfő azt ígérte, a Tohoku régió újjáépítésére vonatkozó törvény, illetve az ezzel kapcsolatos, idei második pótköltségvetés benyújtását követően elhagyja posztját. Edano Jukio kabinetfőtitkár elismerte, hogy „sajnálatos módon nincs egyetértés” a két politikus között a lemondás időpontjára vonatkozóan. Okada Kacuja, a kormányzó Japán Demokrata Párt főtitkára elutasította Hatojama álláspontját, szerinte Kan csütörtöki nyilatkozata szinkronban van korábbi ígéreteivel, mire Hatojama hazugnak nevezte Okadát – írta a Jomiuri Sinbun.

Kan nemcsak pártját, hanem kormányát is megosztotta. Macumoto Rjú katasztrófaügyi miniszter szerint a kormányfőnek még június–július során le kell mondania, míg Gemba Koicsiro nemzetpolitikai miniszter úgy fogalmazott, hogy „a miniszterelnök nincs a posztjához kötve”. Joszano Kaoru gazdasági miniszter ugyanakkor kiállt Kan mellett, mondván hogy a kormányfőnek el kell végeznie feladatait.

Az ellenzék természetesen egyöntetűen támadta a lemondását halogató Kant. Szadakazu Tanigaki, a legnagyobb ellenzéki erő, a Liberális Demokrata Párt vezére elmondta, hogy nem tudnak együttműködni egy „béna kacsa kormánnyal”, ugyanakkor hozzátette, hogy az újjáépítéssel kapcsolatos alapvető beadványokat támogatni fogják.  

Mészáros Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »