Észak-Korea szabadon engedett egy amerikait

Észak-Korea hat hónap után szabadon engedett egy tisztázatlan vádakkal fogva tartott amerikai férfit. Eddie Jun Yong-su, aki az értesülések szerint misszionárius munkát folytatott, a Washingtonból érkező Robert King által vezetett delegációval együtt hagyhatta el Phenjant. Phenjan az amerikai küldöttség erős nyomására, humanitárius okokra hivatkozva adta ki a férfit, aki láthatóan jó egészségnek örvend, de az újságíróknak nem nyilatkozott. King elmondta, Phenjannak a szabadon engedésért cserébe élelmiszersegélyt ígértek.

Az amerikai-koreai állampolgárt novemberben tartóztatták le, mivel üzleti útja során feltehetőleg misszionáriusi munkát végzett a kommunista államban. A hivatalosan is ateista nézeteket valló észak vezetőinek potenciális kihívást jelent a vallási tevékenység, és mindent megtesznek elfojtására.

King ember jogi különmegbízott elmondta, hogy a delegációjával nagyon „jelentős és átgondolt tárgyalást folytatott az északi Külügyminisztériummal”, de további információt nem adott. Azt azonban még hozzátette, hogy nem egyezett meg konkrétan semmilyen ideiglenes élelmiszersegély nyújtásában, hiszen ezt a döntést Washington fogja meghozni.

Az ENSZ élelmezési ügynökségének tájékoztatása szerint több mint hatmillió ember – a lakosság negyede – szorul azonnali segélyezésre Észak-Koreában. Dél-Korea és az Egyesült Államok a közelmúlt során felfüggesztette a kommunista országba tartó élelmiszer-szállítmányokat az egyre rosszabb politikai viszonyok, valamint a segélyek pontos elosztásának és felhasználásának ellenőrizhetetlensége miatt.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek