Június végéig elfogadhatják a kisebbségi törvényt

Daniel Buda demokrata-liberális (PD-L) képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem látja akadályát annak, hogy a kisebbségi törvényt június végéig elfogadják, anélkül, hogy a román kormány felelősséget vállalna érte.

Buda szerint senkinek nem kellene tartania ettől a törvénytől, mert az nem vezeti be az „etnikai alapú szegregációt”.

„A kisebbségi törvény a Szociál-Liberális Szövetség (USL) által felvetett áltéma. A tervezet tulajdonképpen egyfajta összesítése a kisebbségekről szóló más, különleges törvények által rögzített jogoknak és kötelezettségeknek, függetlenül attól, hogy a roma, az örmény vagy a magyar kisebbségről van szó, így senkinek nem kell félnie ettől a tervezettől. Nem látom akadályát annak, hogy a tervezetet június végéig elfogadjuk, normális parlamenti vita útján. Nem tartom szükségesnek azt, hogy a kormány felelősséget vállaljon a tervezetért. Június végéig el lehet fogadni a törvényt” – magyarázta a Demokrata-Liberális Párt képviselője.

A nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló tervezetet jelenleg a képviselőház kisebbségi és emberi jogi bizottsága vitatja meg.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte: a kisebbségi törvényt június végéig el kell fogadni, és fontolóra veszik a kormány felelősségvállalását is a tervezet elfogadása végett.

„Június végéig a kisebbségi törvényt el kell fogadni, és az el is lesz fogadva. Két lehetőség van, a normális parlamenti vita útja, vagy a kormány felelősségvállalása. Mi számolunk azzal az alkotmányos lehetőséggel is, amelyet a kormány felelősségvállalása jelent. Az a fontos, hogy június végéig legyen elfogadva a törvény. Koalíciós partnereink egyetértenek velünk abban, hogy az egyezményeket tiszteletben kell tartani, amint mi is tiszteletben tartottuk az eddigi megállapodásokat, és ők is ezt tették” – mondta az RMDSZ vezetője.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »