Kolozsvár: feldúlták Cs. Gyimesi Éva sírját

Ismeretlen elkövetők feldúlták Cs. Gyimesi Éva sírját, a virágokat elvitték, a koszorúkat szétszórták a szomszédos sírokon. Az egy hete elhunyt Cs. Gyimesi Évát szombaton helyezték örök nyugalomra a Házsongárdi temetőben.

Cs. Gyimesi Éva 1945. szeptember 11-én született Kolozsváron. 1968-ban szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom szakon. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tanszékén tanított, 1990-től egyetemi professzorként. 1994-től négy évig, visszavonulásáig tanszékvezető volt a BBTE irodalomtudományi tanszékén, ezt követően az egyetem konzulens professzora.

Az 1989 előtti kommunista rendszerben az ellenzéki értelmiség egyik meghatározó alakja volt. Az 1990. decemberi változások után közéleti és politikai szerepet is vállalt, az RMDSZ alapító tagja, 1994-től néhány hónapig a szövetség oktatási ügyekért felelős alelnöke.

Több kötet szerzője, 1989 előtt csak szakmai munkái jelenhettek meg, a kisebbségi léttel, közéleti, oktatási kérdésekkel foglalkozó írásai és kötetei csak 1990 után láthattak napvilágot. Számos romániai magyar és magyarországi lapban jelentek meg közéleti témájú írásai.

2009-ben jelent meg a Szem a láncban: bevezetés a szekusdossziék hermeneutikájába című kötete, amelyben a Szekuritáté által róla készített megfigyelési dosszié tartalmát közli és kommentálja.

Számos díj és kitüntetés birtokosa, 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének polgári fokozatát, 2005-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »