Számíthat-e Obama Moszkvára?

Barack Obama május 28-án, lengyelországi látogatása során kifejtette, az Egyesült Államok számára nagyon fontos, hogy Moszkva részt vegyen az európai rakétavédelmi tervek megvalósításában. Az elnök megerősítette Oroszország meghívását a tervezési folyamatba.

Úgy vélem,” – idézte Obama szavait a RIA Novosztyi orosz hírügynökség – „hogy a rakétavédelem egy olyan kérdés, melyben együtt tudunk működni Oroszországgal, hiszen azonos külső fenyegetésekkel kell szembenéznünk. A rakétapajzs nem jelent fenyegetést a stratégiai egyensúlyra.”

Az amerikai elnök nyilatkozata szorosan kapcsolódik ahhoz az eseményhez, hogy Obama a deauville-i G8 csúcstalálkozó kapcsán megbeszélést folytatott Medvegyevvel többek között a rakétavédelem kérdéséről is. Bár itt megállapodtak arról, hogy folytatják az együttműködést, Medvegyev később határozott ellenérzését fejezte ki a tárgyalások eddigi menetével kapcsolatban.

Eddig egyáltalán nem vagyok megelégedve azzal, ahogyan az Egyesült Államok és a NATO kezeli a rakétapajzs kérdését, hiszen ez rengeteg időveszteséggel jár. Ha nem sikerül megállapodnunk, 2020-ban elkezdődik az igazi fegyverkezési verseny. Ha azonban mégis sikerül megegyezni, a helyzet drámai fordulatot vehet. Szeretném, ha a tárgyalópartnereim ezt szem előtt tartanák” – nyilatkozta az orosz elnök.

Szálkai Kinga

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »