Csak szlovák nyelvű utcanévtáblák Komáromban?

A komáromi egyetem kollégiumának falán egynyelvű utcanévtábla jelent meg – hívta fel a figyelmet a Bumm egyik olvasója. A felvidéki hírportál megtudta, a tábla nem az illetékes hivatal tudtával került oda. Kétnyelvűre cserélik.

A hírportál egyik olvasója levelében azt írta, a városban több utcanévtáblát is csak szlovák nyelvűre cseréltek. A levélíró szerint a kórházfelirat, valamint a Szent Rozália templom felirata után újabb táblákat fenyeget az elszlovákosodás.

A Bumm megkereste az ügyben a városi hivatal illetékes főosztályát. Dubány Katalin, a Szociális és Közigazgatási Főosztály vezetője azonnal intézkedett. Munkatársai a délután folyamán a helyszínre mentek, s jelentették, a kollégiumnál három helyen is kétnyelvű utcanévtábla látható, csak magán az épületen található egynyelvű felirat.

Dubány Katalin közölte, a tábla biztos nem a főosztály utasítására és tudtával került ki, hiszen kizárólag kétnyelvű táblákat rendelnek azóta, amióta a hivatalnál dolgozik, azaz 17 éve. Mint mondta, raktáron is csak szlovák-magyar tábláik vannak.

Bátran jelezzék az egynyelvű táblákat!

„Néhány helyen előfordulhatnak a városban egynyelvű utcanévtáblák, de ezek már régóta kinn lehetnek. Arra kérjük a lakosokat, ha ilyennel találkoznak, bátran jelezzék, s mi lehetőség szerint kétnyelvűre cseréljük azokat” – mondta a főosztályvezető. Hozzátette, ezeket akár nyomban lecserélik kétnyelvűre, amennyiben van ilyen raktáron, ha nincs, akkor rendelnek, ami azért hosszabb időt vesz igénybe.

Hozzátette, a kérdéses tábla kissé furcsának tűnik számára, mivel a komáromi utcanévtáblákon más betűtípust használnak. Megjegyezte, azonnal utasítást adott a tábla eltávolítására, s amint lehetséges, kétnyelvűre cserélik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek