Növekvő feszültség a spanyol tüntetések körül

Hosszas tanácskozás után úgy döntött a spanyol politikával és a gazdasági válsággal elégedetlen, többnyire fiatal tüntetőket tömörítő Május 15. Mozgalom, hogy továbbra is fenntartja sátortáborát Madrid központi terén, a Puerta del Solon. A tünteték több száz fős vasárnapi gyűlése annak ellenére döntött a maradás mellet, hogy a táborozás egyes szempontból tarthatatlanná vált a demonstrálók szempontjából is. A tábor infrastruktúrája és a biztonság kérdése vár átgondolásra a következő napokban- ahogy azt a mozgalom egyik szóvivője az El País baloldali napilapnak elmondta.

A tüntetők száma ráadásul ismét növekedett a hétvégén. A legtöbben szolidaritásuk kifejezése képpen csatlakoztak a tüntetőkhöz országszerte, miután a helyi rendőrség, a  Mossos d’Esquadra gumilövedékekkel és gumibottal tisztította meg Barcelona központi terét, a Plaça de Catalunyát a madridihoz hasonló demonstrálók tömegétől. A rendőrségi akcióban 66-an sérültek meg, miután több száz tüntető állt ellen, hogy elhagyja a teret. A katalán ombudsman, Rafael Ribó szerint a rendőrök nem viseltek könnyen azonosítható jelzést az akció során, egyúttal vizsgálatot indított a gyülekezési jog betartása és az arányos rendőri erő alkalmazás ügyében.

Madridban a tartomány néppárti kormányzata és a PP helyi szervezete felhívta a mozgalom résztvevőit, szüntessék be a város közepén való táborozást. A konzervatív politikusok szerint a tüntetők nyomornegyedhez teszik hasonlóvá Madrid belvárosát. Ugyanakkor számon kérték a szocialista kormányon, hogy miért nem tudja betartatni a törvényt a fővárosban.

Pap Milán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »