A szlovéniai magyarokkal találkozott Kövér László Lendván

A szlovéniai magyarság képviselőivel találkozott szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kétnapos, az olaszországi Doberdót is érintő látogatásra érkezett Szlovéniába.

A házelnököt a Szlovén Nemzetgyűlés nevében Göncz László magyar nemzetiségi képviselő fogadta a muravidéki városban, ahol a megbeszéléseken részt vett Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Anton Balazek, Lendva polgármestere – írja az MTI.

Kövér László a találkozókat követően újságíróknak arról beszélt, hogy a szlovén kollégájával, Pavel Gantarral tartandó csütörtöki tárgyalások előtt a rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar közösség képviselőivel konzultált arról, hogy őket milyen kérdések foglalkoztatják. „A két ország között összekötő kapocs lehet a két nemzeti közösség”, s ezt ők is így látják, aminek jó példája az, hogy ezt a kapcsolatot szerződéses formában is rögzíteni szeretnék.   

A nemzetiségi kapcsolatokon kívül Ljubljanában a két parlament együttműködéséről is tárgyalnak majd, s ennek kapcsán Kövér László úgy fogalmazott: szeretné elérni, hogy a parlamenti bizottságok is gyakrabban találkozzanak egymással. Említést tett arról, hogy Göncz László és Anton Balazek is felvetette: a gazdasági bizottságok kapcsolata ösztönzően hatna a két ország és benne a határ menti térség gazdaságára, ezzel pedig a nemzeti kisebbségek számára is.    Egy kérdés kapcsán Kövér László beszélt arról is, hogy a nemzeti kisebbségek magyarországi képviseletéről még folyik a gondolkodás. Nehéz kérdés, hogy miként lehet megoldani a néhány ezres és a több százezres közösségek képviseletét, illetve ezzel párhuzamosan a nem Magyarországon élők képviseletét is, de meglátása szerint még ebben az évben előkészíthetik és megvitathatják az erről szóló törvényt.    A muravidéki magyarság és a rábavidéki szlovének helyzetére vonatkozó kérdés kapcsán kifejtette: közös a helyzetük abban, hogy meglehetősen kis létszámú közösségről van szó, amelyeket éppen emiatt jobban veszélyeztet a beolvadás.

Hozzátette, hogy Szlovéniával nincsenek olyan viták, mint más szomszédos országokkal, sőt „filozófiai értelemben, stratégiai értelemben” ugyanazt gondoljuk, hogy „a pozitív diszkrimináció elvével” állami szinten is minél többet megtegyünk a fennmaradásuk érdekében. Apró problémák terhelik csak a két közösséget, amelyeket nem lát olyan súlyúnak, amit ne lehetne megoldani – közölte a házelnök.

A lendvai látogatást követően Kövér László az olaszországi Doberdóba utazott tovább, ahol a mintegy százezer magyar katona halálának emléket őrző kápolnában tartandó megemlékezésen vesz részt és megtekinti az első világháborús csata színhelyét.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »