Romániai munkavállalók szorítják ki a szlovákiai állástalanokat

A szlovákiai munkavállalóknak hovatovább a kelet-európai vendégmunkásokkal kell versenyre kelniük, utóbbiak száma ugyanis a csaknem 13 százalékos munkanélküliségi arány mellett egyre emelkedik. Legtöbben, csaknem 3400-an Romániából érkeztek.

Míg a válság előtt Szlovákiában hivatalosan 10 ezer körül mozgott a külföldi munkavállalók száma, manapság számuk csaknem megkétszereződött. A munkahivatal adatai szerint a külföldiek száma évközben 18 százalékkal emelkedik.

Nő az ukrajnai és a szerbiai munkavállalók száma is, míg a szlovákiaiak a jobb megélhetés reményében Hollandiában, Németországban kötnek ki.

A munkahivatal adatai szerint jelenleg a legtöbb külföldi vendégmunkás Romániából érkezett, közel 3400-an. Több mint 3 ezer cseh állampolgár, csaknem 2 ezer lengyel és közel 1800 magyarországi munkavállaló dolgozik Szlovákiában.

Szakértők úgy látják, a gazdaság erősödésével tovább nőhet a külföldi vendégmunkások száma.

A Romániából érkezők közül sokan magyarok, illetve magyarul is beszélnek, így Dél-Szlovákiában nyelvi akadályokba sem ütköznek. A Slovnaft szóvivője, Anton Molnár beszédes, dolgos, tökéletességre törekvő embereknek írja le a romániai munkatársakat.

Kevés a bányász

A Felsőnyitrai Bányatársaság szóvivője azt mondja, cégük először 2007-ben alkalmazott romániai bányászokat, mivel a szlovákiai munkaerőpiacon nem találtak elegendő képzett bányászt. A vállalatnál jelenleg 87 romániai bányászt alkalmaznak.

A Samsung és a Peugeot Citroën még a válság előtt kezdett romániai munkavállalókat alkalmazni, a legtöbben közülük kétkezi munkát végeznek.

A cégek számára több szempontból előnyt jelent a külföldi munkavállaló. Számukra például az alacsonyabb bér is megfelelő, dolgosak, az egységes európai piac pedig csökkentette a munkajogi korlátozásokat, egyszerűbbé vált az adminisztráció. Gyakran a munkahely közelében laknak, így bármikor a cég rendelkezésére állnak.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek