Nem törvényellenes az autonómiatámogatás

Nem törvényellenes, ha egy egyesület támogatja Székelyföld autonómia-törekvéseit, ezt a Hargita megyei törvényszék mondta ki jogerős döntésében. A határozat értelmében törvényesen működhet a maroshévízi Urmánczy-egyesület, amelynek bejegyzését három román civilszervezet próbálta megakadályozni.

Az 1868-ban született magyar országgyűlési képviselő emlékeit ápoló alapítványt épp egy éve akarta feloszlatni három, ugyancsak maroshévízi civil szervezet. Arra hivatkoztak, hogy a magyar szervezet célkitűzései ellentmondanak Románia alkotmányának.

A maroshévízi bíróság ugyan első fokon az egyesület felosztása mellett döntött,de ők fellebbeztek a határozat ellen. Kincses Előd ügyvéd, Hargita megyei törvényszékhez benyújtott fellebbezésére másodfokú határozat született, e szerint az Urmánczy-egyesületet nem lehet feloszlatni és kényszeríteni sem lehet az alapszabály módosítására.

Az Urmánczy-egyesület elnöke szerint kálváriájuk itt várhatóan nem ér véget. Nemrég a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Bizottság igazgatóságegységei kutatást végeztek az egyesületnél, államellenes tevékenységekre utaló bizonyítékokat kerestek, de semmi terhelőt nem találtak.

Kitekintő / Erdély Ma / Duna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »