Észak-Szudán elfoglalta Abyei városát

A déli Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereggel (Sudan People’s Liberation Army, SPLA) vívott heves harcok után az észak-szudáni hadsereg a hétvégén átvette az irányítást a hónapok óta vitatott helyzetű Abyei városa felett. A térségben már régóta feszült a helyzet, de míg korábban csak a két fél csapatmozgásai jelentettek problémát, ez a múlt héten fegyveres erőszakba csapott át.

Szemtanúk állítása szerint a kezdeti bombázások és aknatámadások után a Szudáni Hadsereg tizenöt tankkal vonult be a városba, a déli biztonsági erők ellenállása a jelentős túlerővel szemben eredménytelennek bizonyult. Az északi fegyveresek szombaton minden „ellenséges erőt” kitiltottak a térségből.

Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár és az országban szolgálatot teljesítő UNMIS békemisszió vezetése is mély aggodalmát fejezte ki a helyzet alakulása miatt, illetve a harcok azonnali felfüggesztésére szólította fel a feleket.

Abyeiben a dél-szudáni népszavazással egy időben kellett volna referendumot tartani arról, hogy a terület melyik országrészhez kíván tartozni. Ezzel szemben míg Dél-Szudánban sikeresen lefolyt a voksolás, és az eredmény értelmében az országrész július 9-én függetlenné válhat, az olajban gazdag Abyei esetében még mindig problémát okoz az, hogy egyáltalán ki jogosult a szavazásra. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a nézeteltérés megronthatja a két ország majdani viszonyát, de egyes vélemények szerint akár a szudáni polgárháború kiújulásához is vezethet.

Tési Áron

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »