Régészeti szenzáció Csíksomlyón

Régészeti szenzációnak tartják, hogy egy középkori templom épen maradt alapja került elő a magyarok legnagyobb búcsújáró helyén, Csíksomlyón.

Restaurálják a csíksomlyói plébániatemplomot, mert az 1300-as évekből származó épületet könnyező házigomba támadta meg. A rendkívül agresszív gombafajta eltávolítása lehetőséget ad a régészeknek a templom padlózata alatti, Árpád-kori alapok feltárására is. A fertőtlenítési munkálatok mintegy 10 millió forintba kerülnek, a felújítás június közepéig tart.

A gombairtás megkezdésekor a szakemberek nemcsak a padlódeszkát szedték fel, hanem 370 köbméter fertőzött földet és követ is eltávolítottak. Így előbukkant a padló alatt húzódó barokk templom alapja.

A csíksomlyói Szent Péter és Pál-templom helyén már a XIV. században is templom állott. A mostani, neobarokk építmény az ötödik ezen a helyen. Építését 1817-ben fejezték be, falfestményei a XX. század elején készültek.

A gombamentesítés után felújításra is szükség lesz a plébániatemplomban. A diadalíven és a boltozat más részein repedések vannak, ugyanígy a toronytest és a nyugati fal között. A helyreállítás során a bejárattól a szentély felé eső részt, ahol feltárták a 17. századi templom alapjait, úgy töltik fel és fedik be üveggel, hogy látható legyen a régi templom alapja. Az eddigi ismeretek szerint ez Csík legrégebbi kőtemploma, a tizenkettedik századból. Az épület a Csíki-medence kincse, megmentése közügy.

Kitekintő / Erdély Ma / MTV.hu

Friss hírek