Magyar rendőr-déja vu

Nem hirdette meg a kisebbségiek számára fenntartott helyeket az idei felvételi vizsgára a bukaresti rendőrakadémia: a tanintézmény honlapján nem tüntették fel a kisebbségiek számára fenntartott keretet.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a napokban elkezdődik a felvételi beiratkozás, és a rendőrakadémia várja a magyar és a roma nemzetiségű jelentkezőket a számukra elkülönített helyekre.

Tavaly is így volt

„Tavaly is így volt, és aztán lettek magyar helyek. A rendőrakadémián ez úgy működik, hogy sohasem a saját fejüktől tesznek félre magyar helyeket. Ha így lett volna, ez nagy előrelépés lett volna részükről, és ezt a rendfenntartó erők iránti legnagyobb tisztelettel mondom – fogalmazott az ügy kapcsán az Új Magyar Szónak Kelemen Hunor. – Meg fogjuk tárgyalni a belügyminiszterrel a dolgot, de ismétlem: tavaly és tavalyelőtt is akkor, amikor meghirdették a beiskolázási helyeket, nem voltak magyar helyek, és őszre végül lettek.” Az RMDSZ elnöke az ÚMSZ-nek kifejtette, a koalícióban „helyre teszik” a dolgokat.

Tavaly valóban a felvételi vizsga előtt öt héttel derült ki, hogy vannak magyarok és romák számára is fenntartott helyek, és – alighanem a késői meghirdetés miatt is – a vártnál kisebb volt a jelentkezők száma. A felvételit megelőző, a megyei rendőrparancsnokságok által lebonyolított előválogatásra a különböző megyékből 60 magyar fiatal jelentkezett. Közülük a felvételi vizsgáig 19-en jutottak el.

A román nyelv, idegen nyelv, valamint történelem tárgyakból álló írásbelin a magyar jelentkezők közül 18-an estek ki, és végül egyetlen lány nyert felvételt. A roma közösségeknek fenntartott 10 általános rendészeti hely betelt, erre a szakra 38 roma fiatal jelentkezett.

Egy évvel ezelőtt nem volt jelentkező a magyaroknak fenntartott csendőri helyekre, a határrendészeti képzésre fenntartott négy helyre pedig egy jelentkező volt, de neki sem sikerült felvételt nyernie. Ezzel szemben két roma fiatal a csendőri, egy pedig a határrendészeti képzésre jutott be a bukaresti rendőrakadémián.

Kovács Péter néhány nappal ezelőtt a múlt évinél sikeresebb tájékoztató kampányt kért a romániai magyar pedagógusoktól, és arra figyelmeztetett: fontos, hogy magyar nyelvű rendőrjelöltek is az akadémián tanulhassanak.

Jelentkező volna

Moldovan Irina Delia, a Kovászna megyei rendőrség toborzással foglalkozó tisztje tegnap arról tájékoztatott: hiába a felkészülés, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza rendőrakadémián idén összesen 253 helyet hirdettek, amiből 203 hely van a közrend és közbiztonság szakon, és 50 hely jogi karon – de most egyetlenegy „magyar” hely sem megpályázható. A câmpinai Vasile Lascăr altisztképző iskolában 650 hely, míg a kolozsvári Septimiu Mureşan altisztképzőben 150 helyet hirdettek meg. Ezek között sincs külön hely fenntartva magyarul beszélő tanulóknak.

Moldovan figyelmeztetett: a bukaresti akadémián idén is ugyanannyi hely van, mint tavaly, de az altisztképző iskola román tagozata a tavalyhoz képest felére csökkent. A háromszéki rendőrtiszt kifejtette: sajnálják, hogy nincsenek magyaroknak fenntartott helyek, mert így csökken annak az esélye, hogy magyarul beszélő rendőrök teljesítsenek szolgálatot a magyarlakta vidékeken.

Kell a magyar rendőr

A háromszéki rendőrségen meglévő betöltetlen állásokat így általában más megyékből származók foglalják el, akik viszont a kötelező hat hónapos szolgálat után kérik áthelyezésüket származási helyükre. Moldovan arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy szoros a határidő, gyorsan el kell dönteni, hogy a jelöltek vállalják-e az általános felvételi vizsgát és a román nemzetiségűekkel közös megmérettetést, mert a bukaresti akadémiára június 3-ig le kell adni a felvételi adatlapokat.

A Kovászna megyei rendőrség vezetői az elmúlt években sokszor hangoztatták, hogy minél több magyarul beszélő rendőrre lenne szükség a térségben, mert ez könnyebbé és eredményesebbé tenné az állomány munkáját. Jelenleg a háromszéki rendőrség alkalmazottjainak 40 százaléka beszél magyarul, 20 százalékuk ír és olvas is magyarul.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek