Új próba előtt a román koalíció

Levegőbe röpítheti a kormánykoalíciót, ha a szenátus is elfogadja azt a törvénytervezetet, amely szerint Románia földrajzát és történelmét románul kell oktatni – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Markó Béla miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ volt elnöke arra reagált, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Mircia Giurgiu független képviselő módosító javaslatát, melynek értelmében a tavaly elfogadott törvényből kiiktatnák a kisebbségbarát részeket.

Az alsóház oktatási szakbizottsága korábban a javaslat elvetését indítványozta, ám mivel arról a május elsejei határidőig nem szavazott a ház, hallgatólagosan elfogadottnak tekintendő. Az ügydöntő ház ebben az esetben a szenátus.

Markó Béla szerint a módosítás elfogadása bizonyítéka annak, hogy a koalíció nem működik hibátlanul. „Nem tudjuk biztosítani a parlamenti többséget a kormányprogramba foglalt jogszabályok megszavazására, és nem tudjuk megakadályozni az ilyen kezdeményezéseket” – fogalmazott Markó.

Az RMDSZ-es politikus hozzátette, személyesen egyeztetett a kérdésről Emil Boc kormányfővel, aki elhatárolódott Mircia Giurgiu javaslatától. Arra az újságírói kérdésre, hogy az RMDSZ felveti-e a problémát a koalíciós pártok mai tanácskozásán is, Markó ismételten hangsúlyozta, reméli, hogy a koalíció a kormány által előterjesztett változatot támogatja, ezért a kabinet jövőjére nézve rendkívül veszélyesnek tartaná Giurgiu módosítójának felsőházi elfogadását.

Máté: én szóltam

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője még május elseje előtt parlamenti felszólalásban kérte, hogy a plénum szavazzon a Giurgiu-féle tervezetről. „Tudtuk, hogy ha nem tűzzük napirendre, a törvénymódosítást hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítják. Ám azon a hétfői napon, amikor a tervezet napirendre tűzését kértem, a frakciónk szinte teljes létszámban jelen volt, ám a koalíciós partnerek képviselői alig lézengtek a teremben. Még a kvórumot biztosító 167-es jelenlét sem volt biztosítva” – nyilatkozta az ÚMSZ-nek a politikus.

Máté szerint a szenátusban fog eldőlni, van-e értelme a jelenlegi koalíciónak. „Ha a felsőház elfogadja Giurgiu javaslatát, akkor azt jelenti, hogy ez a koalíció csak papíron működik, semmi értelme nincsen” – magyarázta.

Bokor: fiókba kerülhet

Bokor Tibor, a szenátus oktatási szakbizottságának tagja szerint Mircia Giurgiu tervezete még nem érkezett el a testülethez. A politikus azonban nem hinné, hogy a szenátus rábólint majd a kisebbségi jogokat csorbító javaslatra. „Az ellenzéknek 69 szavazatot kell összeszednie ahhoz, hogy a módosítást elfogadja a szenátus” – emlékeztetett Bokor.

Tájékoztatása szerint a kormánypárti szenátorok többségben vannak a szakbizottságban, így akár azt is megtehetik, hogy „fiókba teszik” Giurgiu tervezetét. „A másik megoldás az lenne, hogy a javaslat a plénum elé kerüljön, s akkor kiderül, működik-e még egyáltalán ez a koalíció” – mondta az RMDSZ-es szenátor.

Bokor Tibor szerint egyébként Mircia Giurgiu javaslata „jogi nonszensz”. A képviselő ugyanis a tanügyi törvénynek csak azt a cikkelyét módosítaná, amely szerint a történelem és a földrajz oktatása anyanyelven történik. Nem változtat azonban az azt megelőző paragrafuson, amely kimondja: a román nyelv oktatásán kívül a diákok valamennyi tantárgyat anyanyelvükön tanulhatják. „A két cikkely így ellentmond egymásnak” – magyarázta.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek