Keményen dolgozik Matolcsy és csapata

Kompromisszumos javaslatot ajánlott a magyar elnökség a Tanács felhatalmazására kedden az Európai Parlamentnek a gazdasági kormányzást megerősítő úgynevezett hatos jogszabályi csomaggal összefüggésben.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) kedden elfogadta a magyar elnökség jelentését a gazdasági kormányzás megerősítését szolgáló hatos jogszabályi csomagról és mandátumot adott az elnökségnek az Európai Parlamenttel tartandó további tárgyalásokat illetően.

„Remélem, hogy az Európai Parlament pozitívan fogadja az ajánlatot a gazdasági kormányzásról és a június végi határidőre el tudjuk fogadni a jogalkotási csomagot” – közölte Matolcsy György a pénzügyminiszterek tanácsülését követően. Az ülést követően az elnökség azonnal bemutatta javaslatait a parlament tárgyalóküldöttségének.

A hat tervezetről jelenleg az Európai Parlament és a Tanács nevében a magyar elnökség tárgyal egymással. Az EP képviselői több mint 2000 módosító javaslatban fogalmazták meg aggályaikat és javaslataikat a hat jogszabályhoz, ezt az áprilisi szakbizottsági szavazásra sikerült néhány százra csökkenteni.

Az ECOFIN által elfogadott elnökségi jelentés hat olyan területet határoz meg, ahol lényeges, és elvi szembenállás figyelhető meg a tagállamok és az EP között. Ezek a pénzügyi szektor megerősítése; a felelőtlen gazdaságpolitikát folytató tagállamok szankcionálásának folyamata; a makrogazdasági egyensúlytalanságokat bemutató eredménytábla elfogadása; az intézkedések átláhatósága; a középtávú válságkezelő intézkedések; és az európai szemeszter.

A Tanács jóváhagyásával a magyar elnökség kompromisszumos javaslatokat terjeszt az EP elé a vitatott pontokban, a közlemény viszont nem tér ki arra, hogy ezek milyen irányúak lesznek. „A tagállamok figyelmesen meghallgatták az EP álláspontját, és hajlandók kompromisszumra több olyan területen is, amely az eredeti célokat szem előtt tartva közelebbviszik a csomagot az elfogadáshoz” – olvasható a papírban.

EU-diplomaták szerint a majdani kompromisszumos javaslat gesztusként értékelhető a Tanács részéről, így „a labda most az EP térfelén pattog, nekik is el kell mozdulniuk az eddigi merev álláspontjukról”.

A magyar elnökség eltökélt célja, hogy a tárgyalásokat még az első félévben befejezze, hogy az Európai Tanács a június 24-i ülésén jóvá tudja hagyni a hatos jogszabályi csomagot. Ennek előfeltétele, hogy az Európai Parlament még ezt megelőzően szavazhasson az ezekhez kapcsolódóan készített hat jelentésről.

A pénzügyminiszterek jóváhagyták a Portugáliának kidolgozott pénzügyi mentőcsomag részleteit is. Eszerint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 78 milliárd euróval támogatja Lisszabont. A hitelt 7,5 évre kapja Portugália, kamata pedig 5,5-6% között várható. Ezért cserébe a portugál kormánynak pontosan meghatározott hároméves konszolidációs programot kell végrehajtania.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »