Szlovák-magyar református vita

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elutasította a csatlakozást az egységes Magyar Református Egyházhoz.

Az egységes Magyar Református Egyházhoz csatlakozó Szlovákiai Református Keresztyén Egyház csatlakozási nyilatkozatában az szerepel, hogy az egyházi alkotmány bizonyos passzusai a szlovák nyelvű, szlovák többségű gyülekezetekre nem, vagy csak részben vonatkozzanak.

Tehát nem lenne kötelező a magyar nyelv használata a szlovák reformátusok számára, a hétvégi, hanvai zsinaton jelen levő szlovák küldöttek azonban így sem voltak hajlandók elfogadni a csatlakozást, és távoztak.

A Magyar Református Egyház alkotmánya most is tartalmazza, hogy minden részegyház azokat a nyelveket használhatja, amelyek az adott részegyházban hivatalos, gyakorlott nyelvekként elismertek. A szlovák reformátusok a csatlakozása után valószínűleg kezdeményezni fogják a kulturális tárcánál, hogy értékelje át a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház regisztrációját és valószínűleg az állami támogatás elosztásának módosítását is – írja a pozsonyi Új Szó.

A szlovák hívek közös állásfoglalása szerint nincs semmi ok, amiért csatlakozniuk kellene az egységes Magyar Református Egyházhoz, és „nagymagyar kezdeményezésről” van szó.

Hogy a szlovák reformátusság önálló egyház alapításába kezd-e, még kérdéses. Erre törvény adta lehetősége van, de valószínűleg nem a mostani Szlovákiai Református Keresztyén Egyház jogutódjaként.

A Magyar Református Egyház tagegyházainak száma a szlovákiai belépésével hatra nőtt. A szervezetnek most már Magyarország, Kárpátalja, Délvidék, Szlovénia, Erdélyés Szlovákia is a tagja.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »