Problémát okoz a nyelvhasználati küszöb csökkentése

A szlovákiai Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) továbbra is problémái vannak a kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöb 20 százalékról 15 százalékra való csökkentésével, ezért módosító javaslatot nyújtanak be a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel kapcsolatban.

Azt szeretnék, ha a küszöb 15 helyett csupán 18 százalékra csökkenne. A Híd nem ért egyet, az SaS-nek és az SDKÚ-nak pedig nics problémája a 15 százalékkal.

„Fontolgatjuk, hogy módosító javaslatot nyújtunk be a százalékokkal kapcsolatban. A tárgyalások során mindig hangsúlyoztuk, hogy problémánk van a 15 százalékkal. Mivel szeretnénk tiszteletben tartani a kormány programnyilatkozatát, melyben szó van a küszöb csökkentéséről, a frakcióban a 18 százalékról vitázunk“ – mondta a TASR hírügynökségnek a kereszténydemokrata párt alelnöke, Pavol Abrhan.

Több koalícióhoz közel álló forrás szerint a KDH ilyen módon szeretnének találni egy témát, melynek révén elkülönülhetnek a többiektől. „Minden lépésnél valamilyen problémájuk van“ – állítják a források.

A KDH-nak nincs elég képviselője a módosítás benyújtásához. Más frakciók segítségére lesz tehát szükségük. Ha végül benyújtanák a módosítást, és nem sikerülne elfogadtatniuk, Abrhan személy szerint kész támogatni a 15 százalékos küszöböt is. „Tiszteletben fogjuk tartani, ami a kormány programnyilatkozatában áll. Más nem marad számunkra, mivel mi is megszavaztuk“ – mondta a KDH alelnöke, aki reméli, hogy pártja javaslata mellé állnak majd a koalíciós partnerek.

Az SaS Martin Poliačik képviselő szerint nem támogatja a KDH kezdeményezését. Elmondása szerint ugyanis megegyeztek a Híddal a 15 százalékos küszöbben. Bugárékkal a liberális párt még a törvény részleteiről akar tárgyalni, tisztázni szeretnének néhány technikai dolgot.

Michal Lukáč, az SDKÚ szóvivője nem tudott nyilatkozni arról, hogyan áll a kérdéshez pártja. Elmondása szerint azonban nem tud arról, hogy Dzurindáék változtattak volna álláspontjukon a 15 százalékkal kapcsolatban.

A KDH kezdeményezésével a Híd biztosan nem ért egyet, mondta Solymos László, a párt frakcióvezetője. Elmondása szerint ha 18 százalékos lenne a küszöb, rosszabbak lennének a feltételek a jelenleginél, s ez pártja számára elfogadhatatlan. Hozzátette: ha a módosító javaslat elfogadásra kerülne, a Híd számára az nagyon komoly problémát jelentene.

Solymos emlékeztetett, hogy a Híd már engedményt tett, mikor belement a 15 százalékos küszöbbe, eredetileg ugyanis 10 százalékot szerettek volna. Hozzátette: a Híd hajlandó tárgyalni különböző részletekről, ám a százalékokról már semmiképpen sem.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »