Szlovákia: jóval több a magyar elsős, mint tavaly

A pozsonyi  oktatási minisztérium összesített adatai alapján elmondható, hogy kis mértékben ugyan, de Szlovákia-szerte növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar kiselsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont 55-tel több magyar kiselsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolákba tehát 3677 gyereket írattak be.

Országos szinten 57 213 gyereket írattak be, 1472-vel többet, mint tavaly. 53 438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást 4870 esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint 2545-en fognak járni.

Országos szinten ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány.

A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be (9684), a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében (5525).

Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök 94 százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »