Portugália: az államadósság csökkentése az első

Az egyre nagyobb támogatottsággal rendelkező kereszténydemokrata CDS-PP az alkotmányban korlátozná az államadósság mértékét, és munkára ösztönözné a segélyből élőket.

Miközben a közvélemény-kutatások szerint a Szocialista Párt és a jobbközép PSD fej fej melletti támogatottsága miatt továbbra is megjósolhatatlan, hogy ki nyeri a június 5-i előrehozott parlamenti választásokat Portugáliában, az már egyre bizonyosabb, hogy a harmadik helyezett ismét a kereszténydemokrata CDS-PP lehet, amely a baloldali kispártokat messze maga mögött hagyva egyes felmérések szerint immár a voksok 13 százalékára számíthat.

A CDS-PP hétvégi programbemutatóján a párt elnöke, Paulo Portas hangsúlyozta, pártjának elsődleges célja a 170 milliárd eurósra nőtt államadósság azonnali csökkentése. Ennek érdekében az összes állami nagyberuházást leállítanák, az adócsalást pedig az eddiginél gyorsabban és szigorúbban büntetnék. A párt választási programjának legelső pontjában foglaltak értelmében a CDS-PP kormányra kerülve az alkotmányban rögzítené az államadósság felső határát.

A párt emellett munkára ösztönözné mindazokat, akik bár képesek lennének dolgozni és lehetőségük is lenne rá, inkább segélyekből élnek. Ehhez a CDS-PP szükségesnek tartaná a különböző segélyek összevonását és annak szavatolását, hogy ne lehessen több pénzt keresni az állam által folyósított segélyek révén, mint amennyi a munkáért járna. Emellett a párt szigorítaná a táppénzre való jogosultság ellenőrzését is.

A CDS-PP programja összességében számos ponton összecseng a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) múlt héten bemutatott programjával, noha a két ellenzéki erő között nem mindenben van egyetértés. Erre tekintettel a két párt elnöke a közöttük rendezett minapi televíziós vitában megerősítette, együtt képesek lennének stabil koalíciós kormányt alkotni, amennyiben a választóktól megkapják erre a felhatalmazást.

A választási kampányt bevezető, két-két pártelnököt egy asztalhoz ültető televíziós viták sora pénteken zárul, amikor a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, José Sócrates szocialista pártelnök és Pedro Passos Coelho, a PSD elnöke találkozik majd egymással.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »