„Navalnijt és társait megfélelmítik”

Az Orosz Föderációs Tanács házelnöke, Szergej Mironov javaslatot tett arra, hogy törvényben biztosítsanak védelmet a polgári kezdeményezésű korrupciót vizsgáló szervezeteknek. Világos, hogy milyen szervezetre gondol pontosan Mironov: a „RoszPil” társadalmi szervezetre, amelyet néhány hónappal ezelőtt indított el a népszerű orosz blogger, Alekszej Navalnij.

A „RoszPil” az orosz állami tendereket, a hivatalnokok tevékenységét és az állami vállalatok sikkasztási ügyleteit vizsgálja. A szervezet működése során eddig 1,6 milliárd rubel értékben (közel 11 milliárd forint) fedeztek fel állami pénzzel való visszaélést és sikkasztást. A „RoszPil” folyamatosan bombázza leleplező vizsgálati anyagaival az orosz bíróságokat, és az utóbbi időben sikerült felpezsdítenie a politikai életet. A „RoszPil” tagjainak állítása szerint eddig 337 millió orosz rubel (2,2 milliárd forint) elsikkasztását sikerült megakadályoznia, még a szervezetre nehezedő politikai nyomás ellenére is. Navalnij eddigi legnagyobb ügye a „Transznyefty” orosz vállalatóriás körüli sikkasztásos botrány kirobbantása volt 2010 novemberében.

Azt, hogy a „RoszPil” jelentős nyomásnak van kitéve, maga Szergej Mironov is elismerte. Mironov – aki egyben az Igazságos Oroszország párt vezetője, bejelentette, hogy a tevékenysége miatt Navalnij projektjét az állam minden eszközzel akadályozza, a résztvevőket pedig megpróbálják megfélemlíteni és kompromittálni.

Így például 2011 májusában a „RoszPil” fenntartására adakozó embereket ismeretlenek hívták fel, és megkérdezték, hogy mégis miért szponzorálják Navalnij tevékenységét. Alekszej Navalnij magánnyomozása után kiderült, hogy a szponzorációs átutalásokat intéző Yandex az orosz nemzetbiztonság, az FSZB kérésére adta ki a szponzorok névlistáját és elérhetőségeit.

Maga Navalnij ellen néhány nappal ezelőtt büntetőeljárás indult. A népszerű orosz blogger az ügyvéd végzettségű Navalnij ellen az elmúlt hónapokban többször próbáltak büntetőeljárást indítani, ám mindezidáig sikertelenül. Május 10-én azonban már az orosz Vizsgálati Bizottság jelentette be, hogy „gazdasági visszaélések” okán vádat emelnek Navalnij ellen. Maga a blogger erre reagálva azt mondta: ez várható volt, és az állam a „RoszPil” működését minden eszközzel megpróbálja megakadályozni.

Matvej Ganapolszkij orosz elemző a Szabadság Rádiónak május 11-én adott interjújában bejelentette, hogy „felső szinten” Navalnij rács mögé juttatásáról már döntés született, és ha a „RoszPil” vezetője nem hagyja el a következő hetekben Oroszországot, akkor minden valószínűség szerint három évre börtönbe fogják zárni.

Ganapolszkij szerint Navalnij az orosz vezetés számára az egyik legfontosabb belső ellenséggé vált, és nem fogják hagyni, hogy továbbra is belezavarjon a politikájukba. Navalnij év eleji kijelentései például azt eredményezték, hogy a kormányzó párt, a putyini Egységes Oroszország népszerűsége több százalékpontot esett, miután a pártot „tolvajok és csalók pártjának” nevezték. Navalnij szerint ugyanis minden olyan személy, aki az állam révén akar meggazdagodni, belép a pártba, mert az megvédi őt mindentől.

Szergej Mironov kezdeményezése a sikkasztásokat vizsgáló szervezetek védelméről így igen időszerű lehet, bár valószínűleg a politikusnak ez volt egyik utolsó nyilatkozata, ugyanis május 18-án a szentpétervári törvényhozás arról szavaz majd, megfosszák-e Mironovot a képviselői jogaitól és mentességeitől.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »