Szlovén-magyar agrárminiszteri találkozó

A szlovén mezőgazdasági miniszter, Dejan Židan meghívására a múlt héten Goricskón látogatást tett a magyar vidékfejlesztési tárcavezető, Fazekas Sándor. A munkamegbeszélés során a két miniszter többek között az EU 2013 utáni közös agrárpolitikájáról, az élelmiszerlánc működéséről, illetve a mindkettő országot érintő méhpusztulásról is tárgyalt.

Dejan Židan szlovén mezőgazdasági miniszter szerint a magyar vidékfejlesztési miniszter, egyben az EU Mezőgazdasági és a Halászati Tanácsa elnökének látogatása megerősíti a két ország jó együttműködését, különösen azért, mert az unió vezetési terhei miatt nem megszokott, hogy az elnökség alatt a miniszterek bilaterális látogatásokat tesznek.

A két tárcavezető a találkozó során tájékozódott a szomszédos Goricskói Natúrpark és az Őrségi Nemzeti Park tevékenységeiről, a köztük meglévő együttműködésről, a legnagyobb figyelmet viszont az EU 2013 utáni közös agrárpolitikájának szentelték. Ahogy a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón fogalmaztak, az uniós mezőgazdasági miniszterek luxemburgi tanácskozásán megállapodás jött léte a 2014–2020-as időszak fő irányelveiről, a főbb törvényhozási javaslatokról, amelyeket még az idén ősszel szeretnének kiegészíteni, így már 2012 során elfogadásra is kerülhetnek, tehát nem kerül veszélybe a 2014-től esedékes új közös agrárpolitika.

Dejan Židan szerint a magyar mezőgazdasági elnökség ezzel mindenképpen sikeresnek nevezhető, az előjelek ugyanis nem arra mutattak, ilyen gyorsan és ilyen magas támogatottság mellett sikerül megállapodni az uniós költségvetés 40 százalékát kitevő mezőgazdasági pénzekről. A közös agrárpolitikában várható változásokat illetően mindkettő ország azon az állásponton van, hogy a módosításokat csak fokozatosan szabad életbe léptetni. A miniszterek tárgyaltak az élelmiszerláncon belüli profitmegoszlásról is, a Magyarországon életben lévő törvényi, illetve a Szlovéniában előkészületben lévő, a területet rendezni kívánó kódexes megoldásról is.

A miniszterek kitértek a zömében Szlovéniában, de részlegesen, a határ mentén Magyarországon is bekövetkezett méhpusztulásokra. Kifejtették, a két ország jó együttműködése látható az illetékes felügyelői szakcsapatok közös fellépéséből is. A méhpusztulást illetően kifejtették azt is, hogy a két ország szakgárdái közösen elemzik majd az eredményeket és közösen vonják le a következtetéseket is.

A miniszterek a gradi várban megtartott megbeszélések után kerékpárokkal tekintették meg a goricskói tájat, túrájuk közben kettő parasztgazdaságon is megálltak, hogy a helyszínen tájékozódjanak az agrárium aktuális problémáiról.

Népújság.net

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »