Kína mélyítené kapcsolatát az EU-val

Kína csütörtökön az Európai Unióval fennálló kapcsolatainak erősítését illető szándékáról számolt be, egy héttel a május 12-én esedékes EU–Kína stratégiai párbeszéd következő fordulója előtt – jelentette az állami Hszinua (Xinhua) hírügynökség. Csiang Jü (Jiang Yu), a pekingi Külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mind az EU, mind pedig Kína elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok mélyítése iránt, hozzátéve, hogy „a világban végbemenő mély és bonyolult változások”, valamint „a globális gazdasági talpraállás továbbra is bizonytalan mivolta” következtében mindkét fél „fejlődése kritikus szakaszában van”.

A szóvivő elmondta, hogy a párbeszéd következő fordulóján a két fél a főbb nemzetközi kérdésekről, a kínai fejlődés útjáról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról fog egyeztetést folytatni, Peking pedig jelentős lépéseket kíván tenni a tárgyalások sikeressége érdekében. A kínai Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az idén elfogadott, tizenkettedik ötéves gazdasági terv, valamint Brüsszel „EU 2020” névre keresztelt fejlesztései stratégiája komoly lehetőségeket kínál a bilaterális kapcsolatok mélyítésére, ugyanakkor Csiang arra is figyelmeztetett, hogy „a két félnek el kell fogadnia egymás politikai viszonyait és fejlődési útjait”, a további közeledés pedig „kölcsönös tiszteleten és közös előnyökön” kell, hogy alapuljon.

Az EU–Kína stratégiai párbeszéd következő fordulójára május 12-e és 15-e között Gödöllőn kerül majd sor. Kína részéről Taj Ping-kou (Dai Binggou) államtanácsos, az Unió részéről pedig Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő vezeti majd az egyeztetést.   

Mészáros Tamás

Friss hírek