A nép helyesli az Oszama elleni akciót

Több közvélemény-kutatás készült az al-Kaida vezér megölésével és ennek hatásaival kapcsolatban. A kutatások szerint az amerikaiak helyeslik Oszama bin Laden megölését, a többség megkönnyebbült a hír hallatán, és nem tart a terrorveszély fokozódásától.

Obama jól döntött…

Az amerikai elnök, Barack Obama egy hete jelentette be, hogy egy amerikai akció során megölték a mintegy tíz éve keresett Oszama bin Laden terroristavezért. A bejelentést követően több helyi közvélemény-kutató végzett gyorsfelmérést a társadalom véleményéről, amelyek egyöntetűen pozitív közhangulatról tanúskodnak.

A Rasmussen Reports kutatási eredményei az amerikaiak 86 százaléka helyesli Obama elnök azon döntését, hogy parancsot adott Oszama bin Laden megölésére a terroristavezér búvóhelyén rajtaütő amerikai katonáknak. Alig öt százalék az, amely nem ért egyet a paranccsal, míg kilenc százalék nem tudja, helyes volt-e a döntés.

A Pew Research Center vonatkozó felmérése szerint az amerikaiak 72 százaléka érzett megkönnyebbülést a hír hallatán, míg 58 százalék boldogságának adott hangot. Tízből hatan számoltak be büszkeségről az amerikai katonai alakulat misszió eredményességét illetően, és csak 16 százalék számolt be félelemérzetről bin Laden halálának megtorlásától tartva.

Ami az al-Kaida vezető halálának következményeit illeti, a Gallup adatai azt mutatják, minden második amerikai úgy véli, bin Laden megölésének köszönhetően biztonságosabb lesz az életük az Egyesült Államokban. 12 százalék szerint nem változik a biztonsági helyzet, míg 28 százalék attól tart, rosszabb lesz. A Rasmussen Reports egy másik jelentése pedig arra mutatott rá, hogy a helyeik nem tartanak jobban egy esetleges terrortámadástól most, mint korábban: tavaly októberi vizsgálat során 74, a friss lekérdezés során 73 százalék nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy éven belül terrorista csoportok terrorcselekményt követhetnek el az Egyesült Államok ellen.

A Gallup szerint a bejelentést követően az amerikaiak több mint kétharmada nagyobb bizalommal tekint a terrorizmus elleni küzdelem eredményességére, tízből négyen sokkal, tízből hárman valamelyest bizakodóbbak. Hasonló bizakodást mutatott ki a Pew felmérése az afganisztáni háború kimenetelét illetően: 2010 év végén a megkérdezettek 49, bin Laden halálának bejelentését követően 63 százalék vélte úgy, hogy az amerikai csapatok győzelmet arathatnak Afganisztánban.

Kitekintő / ELTE TÁTK Hírlevél

Friss hírek