A titkos helikopter, amellyel bin Ladenért mentek

Az amerikai szakértők szerint a bin Laden elleni akció sikerességéhez nagyban hozzájárult, hogy a tengerészgyalogosok két olyan titokzatos légi járművel közelítették meg a műveleti területet, amelyekhez foghatót korábban még soha senki nem látott – a lopakodó helikopter létezéséről évtizedek óta pletykálnak, a bin Laden birtok körül talált roncsok azonnal izgalomba hozták az amerikai szakértőket.

A Geronimo hadművelet során a kommandós egység úgy közelítette meg a célépületet, hogy a helikoptereiket a szomszéd családok már csak akkor hallották, amikor azok pontosan a fejük felé értek – számoltak be a pakisztáni szemtanuk az ABC hírtelevíziónak. A két átalakított helikopter közül az egyik landolás közben az épület falába ütközött, majd kényszerleszállást hajtott végre. A működésképtelenné vált gépet a tengerészgyalogosok az akció végén felrobbantották.

A robbanás után azonban még mindig meglehetősen jó állapotban maradt farokrotorról a helyszínre érő újságírók fényképeket készítettek, melyeken jól látszik a lapátokat eltakaró különleges hangtompító berendezés. A helyszínen talált különleges anyag megegyezik azzal, melyből a lopakodó repülők burkolata is készül. Az Army Times-nak névtelenül nyilatkozó, a különleges erőknél szolgáló pilóta szerint egy átalakított Blackhawkról lehet szó.

Az ABC News szerint a Pentagon már régóta kísérletezik lopakodó helikopterekkel, a ’90-es évek közepén állítólag több prototípus is készült, a Comanche kémhelikopter a maga idejében forradalmi lépésnek számított a tökéletesen detektálhatatlan légi eszközök felé. A programot 2004-ben azonban beszüntették, a Comanche technológiai újításait a pletykák szerint a csapatszállító UH-60 Blackhawkra próbálták átszabni.

Az Egyesült Államokon kívül Kína is alacsonyan szálló, nagysebességű és csendes repülőeszközöket igyekszik fejleszteni, ráadásul kiváló katonai kapcsolatokat ápol Pakisztánnal. Mind a roncsokról készült fényképek, mind a helyszínen, a helyi lakosok által összegyűjtött darabok komoly aggodalomra adhatnak okot a Pentagonnál.

Tatai Gábor

Friss hírek