Oroszország és Kína együttműködik

Moszkva és Peking egyetértenek abban, hogy az észak-afrikai és közel-keleti régiót sújtó válság következményei beláthatatlanok lehetnek, ezért megállapodtak abban, hogy közös erőfeszítések útján igyekeznek elérni a helyzet mielőbbi stabilizálódását.

Szergej Lavrov kollégájával, Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel történt megbeszélését követően a RIA Novosztyi tudósítása szerint a következőképpen nyilatkozott: „Megegyeztünk abban, hogy a továbbiakban egyeztetjük tevékenységeinket és egyesítjük a két állam befolyását annak érdekében, hogy mihamarabb véget érjen a válság, és elkerülhessük a helyzetből fakadó további váratlan negatív következményeket.”

Az orosz külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón határozottan elítélte a Líbiában kilátásba helyezett szárazföldi hadművelet megindítását, Csie-cse pedig hangsúlyozta, hogy általánosan elveti a katonai erő alkalmazását a térségben.

Mind Oroszország, mind Kína úgy vélekedik, hogy „minden nemzetnek joga van az önrendelkezéshez, a jövőjéről való önálló döntéshez, külső beavatkozás nélkül.” A két állam között már korábban is megfigyelhető volt az együttműködés a térséget és az erő alkalmazását illető kérdésekben, április 20-án például a jemeni beavatkozást akadályozták meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »