Előrelépés a NATO-orosz együttműködésben

Két fontos esemény is történt az elmúlt napokban Oroszország és a NATO kapcsolatát illetően. Moszkva középtávú katonai együttműködési tervet ajánlott a Szövetségnek, a NATO-Oroszország Tanácskozáson pedig elfogadták a szakkifejezéseket és meghatározásokat tartalmazó közös fogalomjegyzéket.

Nyikolaj Makarov vezérkari főnök szerdai nyilatkozata szerint a három-öt évig tartó katonai együttműködés hosszú távon is nagymértékben elősegítené a közös célok meghatározását, írja a RIA Novosztyi. Makarov szerint a NATO-orosz kooperációnak a közeljövőben egyre inkább gyakorlativá kell válnia. Erre utal a júniusra tervezett Bold Monarch kódnevű NATO-hadgyakorlatban való orosz részvétel is, amire korábban még nem volt példa. A tengeralattjáró-mentést szimuláló hadgyakorlat 12 napig tart majd Cartagena közelében, több mint húsz állam közel 2000 fős legénységének együttműködésével.

A gyakorlati előrelépések mellett az elméleti alapokat is bővítették a héten a NATO-Oroszország Tanács képviselői. Az említett együttműködési fogalomjegyzék a politikai és katonai kooperáció főbb területeit tisztázza. Kitér például a terrorizmus elleni harc és a kalózkodás kérdésére, a logisztikai együttműködés folyamatára, valamint a katonai erők közös feladataira is. A több mint hétezer cikket tartalmazó dokumentumot szerdán írta alá Makarov orosz vezérkari főnök és a NATO Katonai Bizottságának elnöke, Giampaolo Di Paola tengernagy.

Di Paola a NATO hivatalos honlapja szerint így nyilatkozott az aláírás után: „A dokumentum a megértésre és a közös munka előmozdítására tett erőfeszítéseinket jelképezi, és elősegíti az együttműködés új szintre jutását a valódi stratégiai partnerség felé vezető úton. Az új jegyzék hétszer annyi szócikket tartalmaz, mint tíz évvel ezelőtti első kiadása idején, ami azt mutatja, hogy közös szókincsünk folyamatosan növekszik, a kapcsolataink pedig javulnak.”

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »