Latin-Amerika vegyes érzelmekkel fogadta bin Láden halálhírét

Barack H. Obama amerikai elnök hétfői bejelentését követően a nemzetközi közösség véleménye megoszlik az szélsőséges iszlamista terrorszervezet vezérének, Oszama bin Laden-nek a megöléséről, illetve az amerikaiak által végrehajtott akció végrehajtásáról.

Barack Obama amerikai elnök május 2-án, hétfőn jelentette be, hogy az al-Káida iszlamista terrorszervezet vezérét, Oszáma bin Ládent egy rajtaütésszerű akcióban megölték az amerikai katonák a pakisztáni Abbotabad városában, írja az Infolatam.

A hír lázba hozta a nemzetközi közösséget, az akció részleteiről egyelőre azonban nem sokat tudni.

A világ számos kormánya kommentálta az eseményeket, ez alól Latin-Amerika sem kivétel, itt azonban már megoszlanak a vélemények és az aggályok a terrorveszély potenciális megemelkedése miatt. Míg a spanyol elnök, José Luis Rodríguez Zapatero „gratulált” Obamának, és biztosította afelől, hogy Spanyolország mindent megtesz a terrorizmus elleni harc sikerességéért, addig Latin-Amerikában ennél árnyaltabb a kép.

Brazília külügyminisztere, Antonio Patriota attól tart, hogy a terroristavezér halála miatt felerősödhetnek az erőszakos terroristacselekmények bárhol a világban, és reméli, hogy az akció nem fog újabb erőszakot szülni.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felhívta a nemzetközi közösséget a terrorizmus elleni harcra, és véleménye inkább Zapateroéhoz van közelebb, ő is elismeréséről biztosította az amerikai elnököt a sikeres akció véghezvitele miatt. Santos hozzátette azt is, hogy a kormány számára bin Láden halála „egy fontos és igen meggyőző csapás a nemzetközi terrorizmus ellen„, továbbá azt is jelképezi, hogy „a terroristák, előbb vagy utóbb, de mindig elbuknak„.

Elías Jaua venezuelai alelnök Santoséval ellentétes véleményt fogalmazott meg, ő kritizálta mindazokat, akik kifejezetten örülnek a terroristavezér halálának, és magát a tényt, hogy a gyilkosságot mint eszközt alkalmazzák egy nemzetközi probléma megoldására. Jaua szerint etikai kérdések is felvetődnek akkor, amikor emberöléssel oldják meg a problémákat diplomáciai vagy bírósági út helyett. 

Sándor Nóra

Friss hírek