Románia 2015-ben vezeti be az eurót

Elfogadta a román kormány az ország konvergenciaprogramját, a dokumentumban az euró bevezetésének céldátumaként a 2015-ös év szerepel.

Előzőleg Traian Băsescu államfő kilátásba helyezte a dátum csúsztatását, mivel a gazdasági-pénzügyi válság különösen megviselte a román gazdaságot, Emil Boc kormánya azonban most mégis az eredeti ütemterv mellett kötelezte el magát, azzal a kiegészítéssel, hogy a csatlakozás pontos dátumát – január 1. vagy egy másik dátum – a későbbiekben fogják leszögezni. Koalíciós források szerint a tárgyalásokon résztvevő Mugur Isărescu jegybankelnök is az euróövezethez való csatlakozás 2015-ös céldátuma mellett érvelt, ám ő azt szeretné, hogy a román lej és az euró az egész év folyamán párhuzamos fizetőeszköz legyen majd.

A 2015-ös csatlakozáshoz az ország a 2013-as év folyamán be kell lépjen az ERM-II-es árfolyam-stabilizáló mechanizmusba, ám ehhez teljesítenie kell a maastrichti kritériumokat. Szakértők szerint nem biztos, hogy a költségvetési hiány leszorítása, a jelenleg kiugróan magas infláció csökkentése, valamint az államadósság mérséklése egy időben sikerülhet, az azonban biztos, hogy csakis fegyelmezett költségvetési politika és stabil gazdasági növekedés mellett van rá esély. A jövő évi választások miatt azonban sokan – köztük Traian Băsescu államfő – éppen attól tartanak, hogy a kormány nem lesz képes ellenállni a kísértésnek és választási költekezésbe kezd, ami tulajdonképpen egyet jelentene a 2015-ös csatlakozási céldátum feladásával.

Illyés Gergő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »