Észak-koreai hackerek törtek be Dél-Koreába

A szöuli ügyészség szerint a művelet egy „példa nélküli terrortámadás” volt, amelyet tudatosan tervezett meg Észak-Korea.

Dél-koreai ügyészek szerint észak-koreai hackerek állnak azon támadás mögött, amely három napra megbénította az ország egyik vezető bankjának rendszerét a múlt hónapban. A támadást követően a Nonghyup nevű dél-koreai mezőgazdasági szövetkezet bankjaiban leálltak pénzügyi műveletek, ami miatt lehetetlenné vált az ügyfeleket számára, hogy hozzájussanak pénzükhöz.

A szöuli ügyészség szerint a művelet egy „példa nélküli terrortámadás” volt, amelyet tudatosan tervezett meg Észak-Korea. A nyomozati szerv tájékoztatása alapján az akcióhoz használt szoftver megegyezett azzal, amelyet Phenjan egy korábbi támadás során már bevetett. Az egyik IP-cím, amely feltörte a Nonghyup rendszerét, ugyanaz volt, amelyről márciusban egy DDoS támadást indítottak Észak-Koreából. Az ügyészek hozzátették, hogy a szoftver a 2009 júliusában számos dél-koreai kormányzati honlap ellen bevetett programmal is hasonlóságokat mutat.

A dél-koreai média korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy egy internetes hadviseléssel foglalkozó egységet működtet, amelynek célja, hogy feltörje az amerikai és dél-koreai kormányzati és pénzügyi hálózatokat.

A két Korea között tavaly március óta különösen feszült a viszony. Dél-Korea északot vádolja elsüllyedt hadihajója megtorpedózásával, míg novemberben Phenjan egy déli szigetet ágyúzott, mely támadásban négy déli állampolgár vesztette életét.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »