Észak-koreai hackerek törtek be Dél-Koreába

A szöuli ügyészség szerint a művelet egy “példa nélküli terrortámadás” volt, amelyet tudatosan tervezett meg Észak-Korea.

Dél-koreai ügyészek szerint észak-koreai hackerek állnak azon támadás mögött, amely három napra megbénította az ország egyik vezető bankjának rendszerét a múlt hónapban. A támadást követően a Nonghyup nevű dél-koreai mezőgazdasági szövetkezet bankjaiban leálltak pénzügyi műveletek, ami miatt lehetetlenné vált az ügyfeleket számára, hogy hozzájussanak pénzükhöz.

A szöuli ügyészség szerint a művelet egy “példa nélküli terrortámadás” volt, amelyet tudatosan tervezett meg Észak-Korea. A nyomozati szerv tájékoztatása alapján az akcióhoz használt szoftver megegyezett azzal, amelyet Phenjan egy korábbi támadás során már bevetett. Az egyik IP-cím, amely feltörte a Nonghyup rendszerét, ugyanaz volt, amelyről márciusban egy DDoS támadást indítottak Észak-Koreából. Az ügyészek hozzátették, hogy a szoftver a 2009 júliusában számos dél-koreai kormányzati honlap ellen bevetett programmal is hasonlóságokat mutat.

A dél-koreai média korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy egy internetes hadviseléssel foglalkozó egységet működtet, amelynek célja, hogy feltörje az amerikai és dél-koreai kormányzati és pénzügyi hálózatokat.

A két Korea között tavaly március óta különösen feszült a viszony. Dél-Korea északot vádolja elsüllyedt hadihajója megtorpedózásával, míg novemberben Phenjan egy déli szigetet ágyúzott, mely támadásban négy déli állampolgár vesztette életét.

Nyitrai Emese Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »