Magyarország kérdőre vonja az ukránokat

Magyarország – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) hasonlóan – érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát, hogy az ukrán biztonsági szolgálat miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat – mondta Semjén Zsolt szerdán a Parlamentben.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes újságírók előtt hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért. A magyar állam nem hagyja sorsukra őket – fogalmazott.

Semjén  Zsolt felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetiségűek polgároktól jelzések érkeztek, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatva milyen kapcsolatuk van Magyarországgal, jártak-e az ottani magyar konzulátuson.

A KMKSZ az ügyben levelet írt az ukrán államfőnek magyarázatot kérve a történtekre.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarországot aggasztják a kárpátaljai történések, az érintettek joggal adtak hangot azon érzésüknek, hogy ami ott történik, az a szovjet időkre emlékeztet. Hozzátette: a hírek szerint előfordult, nem engedték, hogy ügyvédet vigyenek magukkal az érintettek, vagy nem kaptak magyarázatot arra miért hívatták be őket a rendőrségre. Egyetlen ország hatóságára sem tartozik, hogy egy magyar nemzetiségű ember miért megy be a magyar konzulátusra – tette hozzá Semjén Zsolt.

Fontosnak ítélte, hogy azok a magyar nemzetiségű emberek, akiket zaklattak, ezt jelezzék „és Magyarország kiáll mellettük és az ő emberi jogaik mellett”. Az MTI információi szerint eddig mintegy húsz esetről érkezett bejelentés.

Arra a felvetésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Magyarország nemzetközi szinten forduljon jogorvoslatért, azt mondta: bízik benne, erre nem kell, hogy sor kerüljön, és tisztázódnak ezek az atrocitások.

Sem Ukrajnának, sem Magyarországnak, sem az ott élő magyar nemzetiségűeknek, vagy a többségi nemzetnek nem érdeke, hogy megromoljon az eddigi kitűnő viszony. Ugyanakkor, ha bizonyságot nyer, hogy ez az SZBU szervezett akciója, akkor nyomatékosabb lépéseket kell megfontolni – fűzte hozzá.

Semjén Zsolt kifejtette: Kárpátalján az ottélő románság nagy számban román állampolgár is, a szlovákok szintén felvehették a szlovák állampolgárságot, s a Kelet-Ukrajnában élő orosz nemzetiségűeknek szintén tömegével van orosz állampolgársága. Hasonló eset nem történt – jegyezte meg, hozzátéve: különösen elfogadhatatlan, ha ez kifejezetten csak a magyar nemzetiség ellen irányul.

„Elfogadhatatlan, ha itt valamiféle kettős mérce érvényesülne” – mondta, s megfontolásra ajánlotta, hogy Ukrajnának is az a nemzeti érdeke, hogy megtartsa azokat, akik adott esetben sikeres ukrán állampolgárként más ország állampolgárságát is felveszik.

A kettős állampolgárság tilalma nem tartható fenn az idők végezetéig – mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: a kapcsolatok minél inkább szorosak lesznek az uniós államokkal, annál több ukrán állampolgár fog külföldön dolgozni. Szerinte előbb-utóbb át kell gondolni azt a valószínűleg az orosz kisebbség miatti aggodalomból fakadó a jogszabályát, ami ellenzi a kettős állampolgárságát.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette: a magyar állam továbbra sem ad ki az állampolgársággal kapcsolatban semmilyen információt más országoknak. Akik úgy gondolják, hogy ebben a tekintetben nincsenek biztonságban, jöjjenek át Magyarországra és itt adják be a kérelmüket – ajánlotta Semjén Zsolt, aki az ügyintézéshez javasolta az allampolgarsag.gov.hu honlap figyelemmel követését is.

kormany.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »