Eltűntetni mindent, ami magyar?

Lehetséges, hogy 2011 áprilisában eljutottunk a rendszerváltás utáni folyamatos magyarellenesség legkifejezőbb bizonyítékához: a komáromi kórház bejáratánál elhelyezett új tábla csak szlovák nyelven jelzi, hogy az intézmény a gyógyítás szolgálatában áll.

A kórház tulajdonosa, a Forlife cég képviseletében Andrea Beňová szóvivő így nyilatkozott: „A Forlife nonprofit szervezet, nem állami intézmény és nem önkormányzati szerv, így nem kell kétnyelvű feliratokat használnia. Megfontolhatjuk, hogy kétnyelvű táblát helyezzünk ki, de ez nem kötelességünk.”

A nyilatkozat valószínűleg önmagáért beszél, de azért: Komárom polgárainak 63 százaléka magyar nemzetiségű. Ha egy kórház a „nem kötelességünk” szemszögéből érvel, és különféle szabályzatokra hivatkozik, akkor mit várhat az intézménybe kényszerülő magyar nemzetiségű beteg állampolgár? Ilyen érzelmi sivárság jellemzi a gyógykezelést is? Mi vár az egészségügy „piacán” az államnyelvet esetleg csak törve beszélő betegre a kórtermekben?

Csak emlékeztetőül: ez a kórház már az egypártrendszerben is az utolsó, negyedik kategóriába tartozott. Az állam a minimális beruházásokat biztosította csupán – a sebészeti részleg bővítése, a rétegröntgen beszerzése néhány felelősségtudó – magyar és szlovák orvos –, illetve városvezető kezdeményezésére, közadakozásból valósult meg. Ma már ez sem menne (talán), mert a lakosság elszegényedett, a hajógyárat virágkorában tették tönkre külső erők, több ezer munkahelyet felszámolva.

Ne áltassuk magunkat, kormányoktól függetlenül stratégiai a cél: Szlovákiában el kell tüntetni mindent, ami magyar. Hajdanán a teljes jogfosztottság, a kitelepítések és deportálások módszerével dolgoztak, az újabb időkben a nyelvpusztítással, megfélemlítéssel (DAC-Slovan labdarúgó mérkőzés, Malina Hedvig esete, stb.), napjainkban a magyar múlt nyomainak megsemmisítésével. (Ugyancsak az utóbbi idők eseménye a városban, hogy a Rozália körtemplom belső felújítása során lefestették a magyar szöveget.)

Vajon mit szólnának az eseményekhez Komárom nagyhírű szülöttei, Jókai Mór és Lehár Ferenc, az irodalom és a zeneművészet nemzetközi hírű óriásai, a jóság, a szépség és az igazság megtestesítői?

Krisztus Urunk, világosítsd meg mindazokat, akiket a gonosz kísértésbe ejtett, és szabadítsd meg őket az önzéstől és kapzsiságtól!

Felvidék.ma

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »