Obamának jót tett Bin Laden halála

Az amerikai elnök népszerűsége megnőtt az terroristavezér likvidálásának hírére.

A Pew Research Center és a The Washington Post által május 2-án végzett közvélemény kutatás szerint az amerikaiak 72 százaléka megkönnyebbült, 60 százalék büszke, 58 százalék pedig boldognak mondja magát Bin Laden halálával kapcsolatban, csak mintegy 16 százalék fejezte ki félelmét a terrorista vezér halálával kapcsolatban.

Ezzel párhuzamosan javult Obama elnök tevékenységének megítélése is. Míg az előző hónapban 47 százalék minősítette munkáját jónak és 45 százalék nem értett egyet azzal, a legutóbbi közvélemény kutatás szerint 56 százalék jónak tartja, ahogy az elnök végzi munkáját, s már csak 38 százalék helyezkedett ezzel ellentétes véleményre. Hasonló növekedés volt tapasztalható Bush elnök népszerűségében is Szaddam Husszein elfogásakor. Az elnök számára kedvező változások főként a demokrata szimpatizánsok és a függetlenek esetében mutathatók ki, míg a republikánusok esetében nem volt elmozdulás.

A megkérdezettek szerint Bin Laden likvidálásáért a legtöbb érdem a hadsereget (nagyobb részt: 86, részben: 10 százalék) és a CIA-t (66-23) illeti, ezeket az intézményeket követi Obama jelenlegi (35-41) és George W. Bush exelnök (15-36).

Míg terrorizmussal és az afganisztáni hadviseléssel kapcsolatban pozitívabban látják Obama tevékenységét, a gazdasági helyzetet tekintve megítélése nem változott.

Perényi Krisztián

Friss hírek