Hullámot verhet a portugál mentőcsomag

Vérszemet kaphatnak a görögök, hogy újratárgyalják a saját uniós mentőcsomagjuk feltételeit, ha igaz az, amit José Sócrates, portugál ügyvezető miniszterelnök mondott tegnap este a televízióban, amikor a Portugáliának szánt pénzügyi mentőcsomag megállapodását jelentette be.

Ezek szerint a portugálok sokkal jobb feltételekkel hívhatnak le az EU és az IMF által összerakott 78 milliárd eurós hitelkeretből, mint az írek vagy a görögök. Konkrét részletekről keveset árult el a portugál kormányfő, például a kamatfeltételről nem esett szó, de azt hangsúlyozta, hogy pótlólagos költségvetési intézkedésekre nem fog sor kerülni. Sőt, a korábban vállaltaknál kedvezőbb menetrend szerint kezelheti adósságát az ibériai állam, idénre például 5.9%-os GDP arányos hiányra módosították az eredetileg 4.6%-ra tervezett deficitcélt. A programról hivatalos közlést majd akkor tesz a portugál kabinet, ha azt mind uniós szinten, mind Lisszabonban elfogadják. Az unió pénzügyminiszterei május 16-17-i találkozójukon hagyhatják jóvá a csomagot, míg Lisszabonban kicsit nehézkesebb lesz a parlamenti jóváhagyás, ugyanis június 5-én tartják a parlamenti választásokat.

Kérdéses, hogy valóban milyen feltételekkel adják az uniós tagországok a hitelcsomagot, annak ugyanis lehetnek mellékhatásai más tagországban is, például saját csomagjuk feltételeit az ír kormány és Görögország is szívesen újratárgyalná. Ráadásul a hellén államban nem csak szeszélyes hóbort miatt kényszerül erre a kabinet, hanem a kiújult csődveszély kezelése miatt lenne szükség újabb könnyítésekre, ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy Athén adósságtörlesztés határidejének kitolására kényszerüljön, vagy akár a kamatokat is csökkentheti, ami veszteséget okozna a kötvénytulajdonoknak, és kisebb pánikot is gerjeszthetne a kötvénypiacon.

Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »