Kihúzták az RMDSZ alól a magyar igazolványt

A magyar kormány 2011. május 2-án tájékoztatta az RMDSZ-t, hogy május 9-i határidővel nem jogosult ellátni a magyar igazolvány és a magyar hozzátartozói igazolvány ügyintézésével kapcsolatos feladatát. Az RMDSZ közleménye:

A státustörvény romániai alkalmazását a román és a magyar kormány közötti megállapodás teszi lehetővé. Ennek értelmében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség javaslatára létrejöhetett egy olyan szolgáltató rendszer, mely feloldotta a két ország közötti jogszabály alkalmazásával kapcsolatos ellentéteket, és biztosította közel tíz éven át a rendszer működését, gyakorlatilag hibamentesen. Az irodahálózat működését, ennek adminisztrációs, koordinációs és munkáltatói feladatait, szorosan együttműködve a magyar kormányzati hatóságokkal, az RMDSZ javaslatára a Progress Alapítvány látta el, teljes mértékben megfelelve a megállapodás előírásainak.

Az évek során az irodák több mint 540.000 személynek nyújtottak teljes körű szolgáltatást. Tekintettel arra, hogy idővel csökkent a magyar igazolványt igénylők száma, az e téren kifejtett tevékenység és az ezzel járó dologi kiadások mértéke is csökkent valamelyest, de nem szűnt meg! Továbbra is létezik egy jól bejáratott és kifogástalanul működő rendszer, amely ma is ellátja minden jogosult személy ügyintézését.

Egy érvényes román-magyar kormányközi megállapodás, illetve a rendszer kifogástalan működése ellenére a magyar kormány illetékes szerve 2011. május 2-án tájékoztatta az RMDSZ Főtitkárságán működő Központi Tájékoztató Irodát, hogy május 9-i határidővel nem jogosult ellátni a magyar igazolvány és a magyar hozzátartozói igazolvány ügyintézésével kapcsolatos feladatát.

Ezúton tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a fentebb ismertetett, tőlünk független okok miatt nem áll módunkban ellátni a magyar igazolvány megszerzésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat. Kérjük, hogy az érdeklődők forduljanak a magyar főkonzulátusokhoz. Megértésüket köszönjük.

Kovács Péter,az RMDSZ főtitkára

Kitekintő / rmdsz.ro

Friss hírek