Készül a szakértői jelentés Malina Hedvig ügyében

Másfél év alatt készülhet el végleges formájában Peter Labaš szakértői jelentése a Malina Hedvig elleni támadással kapcsolatban. Erre alapozva döntheti el a rendőrség, indít-e eljárást a lány ellen. A jelentésről a főügyészi posztot ideiglenesen ellátó Ladislav Tichý tesz jelentést a parlamentben.

A jelentést a pozsonyi orvosi kar dékánja már elkészítette és ezen a héten kézbesíti az ügyészségnek, ahol az irat áttanulmányozása után döntenek a Hedvig elleni vádemelésről – amennyiben ugyanis a szakvélemény azt támasztaná alá, hogy a lányt nem verték meg, eljárás indulhat ellene hamis tanúzás vádjával.

Vladimír Ferko, az ügyészség szóvivője szerint a testület egészen addig nem foglal állást az üggyel kapcsolatban, amíg nem tanulmányozták át az iratot, az sem biztos, hogy az új főügyész megválasztásáig döntés születik az ügyben. A parlament emberi jogi bizottságát Ladislav Tichý mindenképpen tájékoztatja a fejleményekről, az ügyben ugyanis Peter Zajac, a testület Híd által nevezett, OKS-es tagja élénken érdeklődött. Véleménye szerint társadalmi érdek, hogy a 2006 augusztusa óta húzódó eljárás végére pont kerüljön. A bizottság hónapokkal korábban már Dobroslav Trnka akkori főügyész véleményét is kikérte az elhúzódó üggyel kapcsolatban, Trnka viszont „banális ügynek” nevezte az incidenst, ami már így is sok munkát igényelt.

Malina Hedvig 2006 augusztusában jelentette be, hogy Nyitrán, vizsgára menet két borotvált fejű férfi megverte azért, mert magyarul beszélt a telefonba. A rendőrség szeptemberben leállította az eljárást azzal az indokkal, hogy a támadás nem történt meg, Robert Fico akkori miniszterelnök és Robert Kaliňák miniszterelnök pedig sajtótájékoztatón nevezték hazugnak.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek