Spanyolország Latin-Amerika első számú befektetője

A spanyolok több mint 136 milliárd eurót fektettek a latin-amerikai és karibi térségbe az elmúlt húsz évben.

A külkapcsolatokért felelős volt EU-biztos, az osztrák Benita Ferrero-Waldner a chilei fővárosban tett bejelentése szerint a latin-amerikai térségben az uniós tagállamok közül még mindig Spanyolország a legnagyobb befektető, az elmúlt húsz évben a beruházások összege elérte a 136 milliárd eurót.

Az ENSZ Latin-Amerikai és Karibi Gazdasági Bizottsága (Cepal) által kidolgozott, a fenti adatot is tartalmazó dokumentumot a két régió közötti nemzetközi kapcsolatok értékelésére összehívott konferencián közölték csütörtökön, írja az Infolatam.

A tanulmány szerint az elmúlt tíz évben az Európai Unió bizonyult a legnagyobb befektetőnek a térségben, a maga 43%-ával, míg az Egyesült Államok csak 35%-ot tudhat magáénak.

Spanyolország az uniós befektetések közel felével (49%) járult hozzá a latin-amerikai térségbe irányuló külföldi közvetlen beruházások összértékéhez, utána az Egyesült Királyság (16%), Franciaország (12%), Belgium, Hollandia és Németország következnek, mindannyian 5%-kal, Luxemburgnál ezek az adatok 4%-ot tesznek ki, míg a sort Olaszország zárja, a maga mindössze 1%-ával.

A spanyolok döntően Mexikóba és Brazíliába fektették a legtöbb pénzt, az Argentínába, Chilébe és Kolumbiába fektetett összeg elmarad az első két célponthoz képest.

Ezeket a beruházásokat döntően a Repsol, Telefónica, és a Santander Bank vitték véghez. A legtöbb tőke a telekommunikációs szektorba irányult, az összes beruházás csaknem fele, míg az olaj, pénzügy, energia és az infrastruktúra tették ki a fennmaradó 50 százalékot.

Sándor Nóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »