Lefejezték az ugandai ellenzéket

Egyre jobban eldurvulnak az Ugandában már három hete tartó ellenzéki tüntetések. A magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt kirobbant zavargásoknak már halálos áldozatai is vannak, a mozgalom élére álló Kizza Besigyével pedig egyre kegyetlenebbül bánnak a hatóságok.

Lefejezett ellenzék

Kizza Besigye ellenzéki vezető lassan tényleg rekordot dönthet: a tüntetések kezdete óta már négy alkalommal tartóztatták le. Yoweri Museveni elnök egyre kevésbé tolerálja Besigye tevékenységét: míg az első három alkalommal a „Sétálj a munkába!” kezdeményezés részét képező, az üzemanyagárak folyamatos növekedése elleni tiltakozást kifejező gyaloglás közben vették őrizetbe, legutóbb már saját autójából rángatták ki. Míg korábban csak véletlenül okoztak neki sérülést – az egyik tüntetés alkalmával a rohamrendőrség gumilövedéke eltalálta a karját –, legutóbb járműve ablakát betörve közvetlen közelről fújtak jelentős mennyiségű könnygázt az arcába.

Besigye letartóztatása során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy jelenleg a nairobi kórházban ápolják, ahova a kezdeti ellenállás után külföldi diplomaták közbenjárásának hatására állítólag maga Museveni elnök utasítására engedték tovább a biztonsági erők.

Museveni nem kegyelmez

Besigye még a tömegoszlatás áldozatainak szerencsésebbjei közé tartozik, április 11-e óta már tíz haláleset és több száz sérült szárad a fegyveres erők lelkén. Az elmúlt napokban a tüntetések környékén már nem válogattak abban, hogy kire nyitnak tüzet, a felnőtt tiltakozók mellett találat ért egy két és fél éves kislányt is. A katonák a helyszínen tartózkodó újságírókat kitiltották a területről, az ennek ellenére ott maradó fotósok munkáját igyekezték megakadályozni, illetve a „rossz” képeket készítők esetén még a veréstől sem riadtak vissza.

A zeneiparban is sikereket elérő Museveni úgy látja, hogy mindezek ellenére nem esett túlzásokba, ugyanis véleménye szerint a tüntetések illegálisak, valamint a rendbontók fosztogatásra is készültek, így indokolt az ilyen mértékű fellépés. Besigye letartóztatása kapcsán elmondta, hogy tudomása szerint az ellenzéki vezető támadott először, valamint a könnygázfújást is ő kezdeményezte. Mindezek ellenére igen szűkszavúan mielőbbi jobbulást kívánt az ellenzék vezetőjének.

Ennek fényében igen kicsi az esély arra, hogy sor kerülhessen a probléma megoldását célul kitűző találkozóra Museveni és az ellenzék prominens alakjai között – amelyiküket éppen nem kórházban kezelik, jó eséllyel börtönben van, mint ahogy Norbert Mao is, akit a legutóbbi tüntető séta alkalmával vettek őrizetbe, és május 2-án szabadul. A tárgyalás valószínűleg már eleve kudarcra volt ítélve, mivel egyik fél sem hajlandó a hatalommal kapcsolatos kompromisszumot kötni.

A tüntetések és a jelentős áremelkedések hátterében Museveni felelőtlen költségvetési politikája áll: miközben Uganda nagyban függ a nemzetközi segélyekről, jelentős összegeket fordítottak olyan PR-beruházásokra, mint új vadászgépek vásárlása és az újraválasztott elnök beavatási ceremóniája, de Museveni választási kampányát is jelentős részben az állam finanszírozta.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »