Elvérezhetnek a kommunisták Indiában

Választásokra kerül sor a tavasszal India öt államában: Nyugat-Bengálban, Tamilnáduban, Keralában, Asszámban és Puducserriben. Az eredményeket a befolyásolás elkerülése miatt egységesen május 13-án jelentik majd be, de várhatóan az eddig kommunista fellegvárnak számító Keralát és Nyugat-Bengált is elveszti a baloldal, akiknek a Kongresszus Párt és szövetségesei mellett a terrorista maoistákkal is szembe kell nézniük.

Vallással űznék ki a kommunistákat Keralából

A 30 millió lakossal rendelkező dél-indiai Keralában április 13-án választottak, a részvételi arány 80 százalék körüli volt és jelenleg valószínűnek tűnik, hogy a kommunista kormányzatnak távoznia kell abban az államban, ahol pedig a világon először került demokratikusan hatalomra vörös kormány, még 1957-ben. Azóta felváltva irányítottak a Kongresszus Párttal és 28 évig voltak összesen uralmon. Jelenleg a főminiszter Acsutha Nandan, aki 87 éves kora ellenére még mindig elég népszerű és nem is kíván önként távozni. A kommunisták bukásának egyik oka, hogy magukra haragították az állam majdnem felét kitevő muszlim és keresztény lakosságot, amikor megpróbáltak beleszólni az egyházi magániskolák pénzügyeibe. A rivális Egyesült Demokratikus Front (UDF) koalíció: a Kongresszus Párt szövetségben a Muszlim Ligával és néhány kisebb keresztény kisebbségi párttal, a vallást próbálva felhasználni a kommunistákkal szemben.

A mostani várható bukás ellenére az eddigi kommunista adminisztráció mutathat fel eredményeket Keralában, például India államai között itt az egyik legalacsonyabb az analfabetizmus aránya mindkét nem esetében. Ők vezették be elsőként az államilag támogatott élelmiszer elosztórendszert körülbelül 50 éve, amelyet más államok is átvettek később. Így a szegény családok meghatározott mennyiségű olcsó, támogatást élvező rizshez juthattak. Most azonban, mindössze egy héttel a választás dátumának kihirdetése előtt azt ígérik, minden olyan állampolgár számára kiterjesztik a rendszert, aki igényt tart rá a következő öt évre. Az ellenzék emiatt azzal vádolta meg a kommunistákat, hogy megvesztegetik a szavazóikat és az állami felsőbíróság nem is fogadta el azt a védekezésüket, miszerint ez csak egy korábbi modell továbbgondolása.

44 év után távozni kényszerülhetnek a kommunisták

A 91 millió lakosú Nyugat-Bengálban szintén elveszni látszik az 1977 óta tartó kommunista uralom. Itt a hat szakaszból álló választásokból (a szavazók nagy létszáma miatt kell több fordulót tartani) az elsőt április 18-án tartották kiemelkedően magas részvételi arány mellett, két hete pedig a második szakaszt, amikor a jogosultak körülbelül 85 százaléka jelent meg. Nagy létszámú félkatonai osztagokat és állami rendőröket alkalmaznak a választókerületekben, hogy biztosítsák a békés szavazást. Az óvintézkedésre az erőszakos maoisták esetleges terrorakcióinak megelőzése miatt volt szükség, de egyelőre az aggodalmak alaptalannak bizonyultak.

A marxisták eddigi uralmukat Nyugat-Bengálban a földreformokért hálás farmereknek köszönhették és az a Bal Front, amely a kettészakadt indiai Kommunista Párton kívül még két kisebb pártból áll, 35 évig irányította megszakítás nélkül Nyugat-Bengált. A baloldaliak most is mindent elkövetnek, hogy sikerrel vegyék az akadályt: 290 választókerületből 150-ben új jelöltet állítottak és 9 minisztert is ejtettek, hogy új kádereknek esélyt adva nyerjék meg a szavazók szimpátiáját. Ennek ellenére még a magas rangú pártvezetők szájából is olyan mondatok hangoztak el, hogy kevés az esélyük a győzelemre, hiszen az embereknek elegük van Buddhadeb Bhattacsardzsi főminiszterből.

A piaccal szembeni ellenséges magatartásuk, a textilgyárak tönkremenetele, a munkaerő és a tőke menekülése az államból ugyanis mind rengeteget ártottak az állam iparának és emiatt egyre nőtt a kétségbeesés. A főminiszter ezért 2006-ban hirtelen pálfordulást tett és azóta azt hangoztatja, hogy mennyire támogatja a kereskedelmet és várja a befektetőket az országba, amivel azonban nem ért el eredményt. A mezőgazdasági területekre tervezett gyárak, így a Tata autóüzemének hírére a farmerek tiltakozással reagáltak, ami elriasztotta a potenciális befektetőket és rávilágított a mezőgazdaság és az ipar fejlesztésének terve közt fennálló konfliktusra. A kudarc pedig nagyot lendített a rivális Mamata Banerdzsi népszerűségén. Az ő támogatói nagyrészt olyan városi szavazók, akik úgy érzik, a kommunisták a farmereket támogatják a városlakók rovására, hogy mind jobb munkához és szolgáltatásokhoz jussanak. Azt is nekik tulajdonítják, hogy a korábban Ázsia egyik leggazdagabb városa és a Brit Birodalom indiai fővárosa, Kolkata (Kalkutta) mára jókora lemaradást halmozott fel a hatalmas IT-központokkal szemben és elmerült a szegénységben.

A végzetes csapást a kommunistákra azonban a Kongresszus Párt és a Trinamool Kongresszus Párt (TMC) kiegyezése jelentheti, akik együttesen felsorakoztak a nemzeti vasútügyi miniszter Banerdzsi mögött. A TMC vezetője azzal vádolja őket, hogy ők a felelősek a jelenleg tapasztalható gazdasági visszaesésért Nyugat-Bengálban. A kommunisták nyomás alá kerültek a fegyverrel lázadó maoisták keltette biztonsági kérdések, a korrupció és a munkanélküliség miatt. P. Csidambaram belügyminiszter egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Nyugat-Bengál India legrosszabbul kormányzott állama és a kommunistákat fegyveresek támogatásával vádolta. Továbbá őket hibáztatja azért is, hogy az állam egyike a leginkább eladósodottaknak.

A kommunistákat sem kell azonban félteni, mert Nyugat-Bengál főminisztere, Buddhadeb Bhattacsarja korrupcióval vádolja kihívóit. Elmondása szerint a Választási Bizottság vizsgálja az ügyet és hamarosan ki fog derülni az igazság. Azt is hozzátette, hogy pártja elsősorban a mezőgazdaság és a kisipar fejlesztését tűzte ki célul és a kis falvak felemelésére dolgoztak ki megfelelő terveket. A kommunisták számára reményt jelenthet az a 49 független jelölt, akik közül sokan a Kongresszus Pártból váltak ki és a Kongresszus-Trinamool szövetséggel szemben indultak. Egyelőre kérdéses, hogy vajon ők képesek lehetnek-e megosztani a baloldal ellen szavazókat és ezzel esetleg előnyhöz juttatni a Bal Frontot.

Támadások jobbról és balról is

Ha a kommunisták ebben a két államban elvesztik az irányítást, akkor a mindössze 3,6 millió lakosú, szegény Tripura marad az egyetlen vörös állam, ami óriási zuhanást jelent a 3 évvel ezelőtti eredményekhez képest. A kudarcok okai nagyrészt helyileg keresendők. A Párt nehezen tud körülhatárolt szavazóbázist fenntartani, hiszen a Bharatija Dzsanata Párt (BJP) magához vonzza a hindu nacionalistákat, míg a helyi vezetők az alacsonyabb kasztokba tartozókat, az országos szinten kormányzó Kongresszus Párt pedig a jóléti állam kiterjesztésének tervével nyeri meg szavazóit. Ráadásul a párt számos politikailag kecsegtető helyzetet mulasztott el. 2004-ben csatlakozhattak volna a Kongresszus Párt kormányához, de helyette kívül maradtak eleinte támogatólag, majd az amerikaiakkal kötött polgári nukleáris megállapodással kapcsolatban már ellenzékként. Lehetőségük lett volna erősebb korrupcióellenes kampányt vezényelni, hisz velük kapcsolatban robbant ki a legkevesebb ilyen botrány, de ebben is megelőzték őket mások. Volt pedig több progresszív kampányuk, így felkarolták a női jogokat, ellenezték kasztrendszer és az érinthetetlenek diszkriminálását.

A kommunista párt bukásának egyik oka az, hogy Kongresszus Párt szokásával ellentétben ezúttal keményhangú kampányt folytat ellenük, nagyrészt azért, mert korábban visszavonták tőlük támogatásukat a nukleáris megállapodás kapcsán. Másrészt nem tudják kezelni az egyre jelentősebb maoista veszélyt: Nyugat-Bengálban mindennaposak a robbantások, a terrorakciók pedig megfélemlítették a szavazókat is. A Nyugat-Bengálban alakult maoista Naxalita Mozgalom hite szerint az elnyomottak számára a fegyverek és nem a választások jelentik a megoldást és ezért akár mások élete is feláldozható a forradalom győzelme érdekében. Manmohan Szingh korábban úgy nyilatkozott, hogy a naxaliták jelentik a legnagyobb belső biztonsági fenyegetést, amivel Indiának valaha szembe kellett néznie. A maoisták tehát úgy kívánnak hozzájárulni az ország fejlődéséhez, hogy indiaiakat rabolnak el, gyilkolnak meg, iskolákat, vonatokat, rendőrállomásokat robbantanak fel Kelet-Indiában. A Kommunista Párt bukásával pedig fennállhat a veszélye, hogy további baloldali érzületűeket nyerhetnek meg ügyük számára.

Hatással lehetnek az eredmények a központi kormányra is

A jelenlegi választások eredményeit mind belföldön, mind külföldön árgus szemekkel figyelik. Srí Lanka elnöke például nyíltan örömmel venné, ha Tamilnádu jelenlegi főminiszterét leváltanák, miután Muthuvel Karunanidhi szívesen tetszeleg a Srí Lanka-i tamilok megváltójaként. India korrupció által megtépázott kormányának pedig különösen jót tenne, ha Kongresszus Párt támogatását élvező Trinamool-Kongresszus szövetség kerülne Nyugat-Bengálban hatalomra. Banerdzsi, a Trinamool Párt elnöke és jelenleg vasútügyi miniszter várhatóan átveszi majd az uralmat Nyugat-Bengálban, ám ez nem feltétlenül jelent pozitív változást sem az államnak, sem a központi kormánynak.

A közismerten kommunista-ellenes politikus apácához illő egyszerű, szinte spártai életet él, emiatt „nővérként” is szokták emlegetni, ám beszédei indulattól fűtöttek. Banerdzsiről sokan úgy tartják, hogy maoista szimpatizáns, de életmódjából őszinteséget is kiolvasnak, ami megkülönbözteti őt a korrupt vezetőktől. Győzelme némileg megerősítené Manmohan Szingh koalícióját, de egyben sebezhetővé is válna a populista szólamairól ismert partnere miatt. Ráadásul meglehetősen ingatag szövetségese csak a kormánynak, hisz például gyakran visszautasítja a részvételt a kabinetüléseken, hogy így tiltakozzon az üzemanyag és élelmiszerár-növekedésével szemben. Banerdzsivel kapcsolatban gyakran felmerül az a vád is, hogy ő pusztán csak ellenkampányt folytat, bármilyen konkrét program nélkül. Ha valóban legyőzi a kommunistákat, akkor lezárul egy fontos korszak az indiai belpolitikában.

Fülöp Tímea

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »